16.10.2024
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun Sote, ikääntyneiden palvelualue, Joensuu

Miun kotiutuminen - jakso ikääntyneiden palveluna

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Iäkkäiden palveluja koskevaa lainsäädäntöä uudistettiin yhtä aikaa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen rakenneuudistuksen kanssa. Uudistuksella tavoitellaan erityisesti kotiin annettavien palvelujen ja asumispalvelujen parantamista. Uudistettu lainsäädäntö astui voimaan 1.1.2023.

Asumispalveluita koskevan uudistuksen tavoitteena on tarjota asukkaan tarpeiden mukaan muuttuvia asumispalveluja. Uudistuksen myötä mahdollistetaan monimuotoisten asumis- ja palvelukokonaisuuksien luominen siten, että ikääntyneille asiakkaille voidaan tarjota joustavia, yhteisöllisiä ja toimintakyvyn ylläpitämistä tukevia asumis- ja palveluratkaisuja kotona asumisen ja ympärivuorokautisen (entisen tehostetun) palveluasumisen väliin.

Tavoitteena meillä Siun sotessa on muuttaa entisiä tehostetun palveluasumisen yksiköitä, sekä ympärivuorokautista palveluasumista että yhteisöllistä palveluasumista tarjoaviksi yhdistelmäyksiköiksi, joissa tarjotaan asiakkaille sekä ympärivuorokautista palveluasumista että yhteisöllistä palveluasumista asiakkaan tarpeiden mukaan. Tavoitteena on vähentää asukkaiden palvelutarpeiden muutoksesta johtuvia muuttoja. Ajatuksena on, että asukas ei muuta, vaan palvelut muuttuvat.

Miun kotiutuminen -jaksolla tuetaan Siun soten asumispalvelujen monimuotoistumista, ja pitkän aikavälin tavoitteena on yhteisöllisen asumisen osuuden kasvattaminen, sillä nykyisellä palvelurakenteella ei ole realistista onnistua vastaamaan väestörakenteen muuttumisen myötä syntyvään yli 75 – vuotiaiden voimakkaaseen palvelujen tarpeen kasvuun.

Miun kotiutuminen jaksoa ohjaa asumisyksiköiden toimintafilosofia:
- Elämän makuista oloa omassa kodissasi, jossa näkyy sinun elämänkokemuksesi.
- Tukemalla ja kannustamalla osallisuuteen mahdollistamme yksilöllisen, merkityksellisen ja mielekkään arjen.
- Vahvistamalla voimavarojasi autamme sinua toimimaan mahdollisimman itsenäisesti.
- Olet meille arvokas. Kunnioitamme sinua ainutlaatuisena persoonana.

Miun kotiutuminen -arviointijakson tavoitteena on taata, että asiakas saa tarvettaan vastaavaa asumispalvelua. Jaksolla asiakkaan palvelun tarvetta arvioidaan asiakkaan/asukkaan voimavarojen ja toimintakyvyn mukaisesti ja osallisuutta ja itsenäisyyttä tukien. Asukkaan lopullinen asumispalvelumuoto määräytyy jakson perusteella.

Ratkaisu
Arviointijakson suunnittelu toteutettiin kevään ja kesän 2023 aikana sitä varten perustetussa työryhmässä, jossa oli mukana asumispalvelun palvelupäälliköt, esihenkilöt pilottiyksiköistä sekä työntekijöiden edustus. Arviointijaksoa suunniteltiin osana Siun soten monimuotoisten asumispalvelujen kehittämistä yhteistyössä Tulevaisuuden sote-keskushankkeen ja ikäalueen toimijoiden kanssa.

Asumisen arviointijaksoa pilotoitiin 1.10.-30.11.2023 Siun soten kuudessa eri asumisyksikössä. Pilotin aikana kerättiin kokemuksia arviointijakson toteuttamisesta. Pilotin hyvien kokemusten perusteella Miun kotiutuminen -asumisen arviointijakso otettiin käyttöön joulukuussa 2023 kaikissa Siun soten ikääntyneiden asumispalveluyksiköissä.

Miun kotiutuminen -arviointijaksolle luotiin Intraan oma sivusto, johon on koottu malliin liittyvät työohjeet ja Miun kotiutuminen – jaksosta laadittu erillinen kuvaus. Toiminnan koordinoinnista vastasivat asumispalvelujen päälliköt ja Tulevaisuuden sote-keskushanke v. 2023 loppuun asti, jonka jälkeen vastuu toiminnasta siirtyi toimialueelle. Saatujen kokemusten mukaan toimintaa kehitetään jatkuvasti.

Miun kotiutuminen- jakso toteutetaan asumispalvelujen uusien asukkaiden osalta. Asukkaan palveluntarve arvioidaan Miun kotiutuminen – arviointijakson aikana. Jakson kuluessa arvioidaan asiakkaan toimintakyky ja palveluntarve asumispalveluympäristössä. Arviointijaksolla yksikön sosiaaliohjaaja toimii uuden asukkaan omatyöntekijänä arviointijakson ajan. Myöhemmin omatyöntekijänä toimii asukkaalle nimetty omahoitaja. Arviointijaksolla tehtävän palvelutarpeen arvioinnista vastaa arviointijakson asukkaan yksilöllisen tarpeen mukaan koottu moniammatillinen tiimi.

Palvelutarpeen arvioinnissa ja arjen toimintasuunnitelmassa hyödynnetään RAI-arviointia sekä aloitus - seuranta- ja loppuarviointia. Arjen toimintasuunnitelma ohjaa arvioivan asumisyksikön henkilökunnan sekä asukkaan päivittäistä toimintaa Miun kotiutuminen -jakson aikana. Arjen toimintasuunnitelmassa määritellään Miun kotiutuminen -jakson tavoitteet ja toimintasuunnitelman tarkoituksena on ohjata asukkaan ja asumisyksikön henkilöstön toimintaa samojen tavoitteiden saavuttamiseksi. Arjen toimintasuunnitelma, jossa näkyy vahvasti myös asukkaan ja omaisen rooli, pidetään asukkaan nähtävillä hänen huoneessaan.

Miun kotiutuminen -jakson suunnittelussa keskiössä on asukas. Asukkaan mielipiteen ja toiveiden huomioiminen, asukkaan tahto ja alkukartoituksessa esille tulleet asukkaan elämäntavat, toiveet, voimavarat ja kyvyt huomioidaan arviointijakson toteutuksessa. Omaisten rooli ja osallistuminen on tärkeä Miun kotiutuminen -jakson suunnittelussa ja toteutuksessa. Jakson suunnitteluvaiheessa sovitaan omaisen rooli asukkaan arjessa ja yhteydenpito asukkaan ja henkilöstön kesken sekä osallistumisesta palavereihin.

Tulokset
Miun kotiutuminen-jaksoilla on saavutettu yhtenäinen malli, joka tukee asiakkaan tarpeisiin pohjautuvaa ohjautumista asumispalveluihin. Toimintamalli tukee asiakkaan voimavarojen ja yksilöllisten tarpeiden huomioimista. Pidemmällä tähtäimellä tavoitteena on keventää ikääntyneiden asumispalveluiden rakennetta lisäämällä yhteisöllisen asumisen osuutta. Yhteisöllinen asuminen on uusi palvelumuoto, ja sen käyttöönoton tueksi tarvittiin kehittämistyötä.

Miun kotiutuminen -jaksot ovat lisänneet asukkaiden toimintakyvyn tukemista moniammatillisesti, asukkaiden osallisuutta, yhteisöllisyyttä sekä omaisyhteistyötä ja tukeneet henkilöstöä uuden toimintafilosofian omaksumisessa. Näillä tekijöillä on suuri vaikutus siihen, että asukkaat voivat elää omannäköistä ja aktiivista elämää yhteisöllisessä asumisessa mahdollisimman pitkään.

Miun kotiutuminen-jaksot ovat nykyisin palvelualueen vakiintunutta toimintaa. Kehittämistyötä tehdään jatkuvasti, jaksojen kehittämisen ja arvioinnin tukena on oma työryhmä, johon kuuluu palvelupäälliköitä, esihenkilöitä ja henkilöstöä. Työryhmä on esimerkiksi päivittänyt Miun kotiutuminen -jaksojen ohjeita yksiköistä tulleiden palautteiden pohjalta. Lisäksi jaksojen kehittämistyötä on jatkettu Hyke-hankkeen ikääntyneiden osa projektissa osana Sujuvat palvelut -läpimurtovalmennusta.
Linkit
https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/miun-kotiutuminen-asumispalvelujen-arviointijakso-osana-asumispalvelujen

Yhteyshenkilöt

Kati Nygren
kati.nygren(ät)siunsote.fi
Projektiasiantuntija
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Tarja Hirvonen
tarja.e.hirvonen(ät)siunsote.fi
Palveluasiantuntija
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue

Sari Tarvainen
sari.tarvainen(ät)siunsote.fi
Palvelupäällikkö
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta