8.6.2022
Hämeenlinnan kaupunki / Nummen kirjasto ja Nuorisotila Nuke (Lännen alueen nuorisotyö), Hämeenlinna

Monikulttuuristen tyttöjen taidekerho

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Hämeenlinnan Nummen alueella on huomattava määrä varhaisnuoria, jotka jäävät ikänsä puolesta ulkopuolelle niin nuorisotilatoiminnasta, kuin muistakin lasten- ja nuorten vapaa-ajantoiminnoista. Kirjaston ja nuorisopalveluiden työntekijät havaitsivat tahoillaan arkityössään selkeän tarpeen monikulttuuristen tyttöjen toiminnalle. Työntekijät halusivat yhdistää ammattitaitonsa ja voimansa tarjotakseen alueen nuorille jotakin uutta. Yhteisen toiminnan avulla luotaisiin myös uutta toimintakulttuuria yhtenäiskoulun, kirjaston ja nuorisopalveluiden välillä.

Taidekerho perustettiin nuorten tarpeesta mielekkääseen vapaa-ajantoimintaan. Tahdoimme tarjota nuorille turvallisen tilan tehdä ja keskustella nyt ja jatkossa, sekä rohkaista nuoria kulttuuriharrastuksiin ja luovuuteen. Tavoitteenamme oli luoda yhteisöllisyyttä nuorten välillä, mutta myös kaupungin työntekijöiden välillä. Alueen kirjaston palvelut ja nuorisotyö tulevat ihan toisella tavalla tutuiksi nuorille, kun he pääsevät itse suunnittelemaan ja tekemään alueella heille mielekästä toimintaa tahojen kanssa.
Ratkaisu
Järjestimme toiminnasta kiinnostuneiden nuorten kanssa ideointitapaamisen. Vaikka toiminta kohdennettiin erityisesti monikulttuurisille tytöille, pysyi kerho avoimena kaikenlaisista taustoista tuleville tytöille. Osallistujajoukoksi muodostui lopulta kuuden nuoren tiivis kaveriporukka.

Nuoret saivat päättää toiminnan sisällöistä ja lisäksi loimme yhteisen WhatsApp-ryhmän sekä hahmotelman aikataulusta. Tekemisen muodoksi valikoitui kevään 2022 mittainen taideprojekti, jossa käsitellään vaihtuvia teemoja ja kokeillaan erilaisia luovia tekniikoita. Nuoret saivat päättää ryhmälleen nimen.

Jokaiselle toimintakerralle valittiin teema. Työskentelyssä lähdettiin liikkeelle nuoresta itsestään, laajentaen sitten perheeseen ja läheisiin, luontoon ja ympäristöön sekä yhteiskuntaan. Jokaisella kerralla pureuduttiin aina yhteen uuteen tapaan tehdä taidetta. Tapaamisiin on mahtunut graffitin piirtämistä, vesivärejä, tusseja, valokuvausta ja askartelua, sekä hyviä keskusteluja tekemisen lomassa. Osana toimintaa kävimme Kulttuurikeskus Arxissa sekä saimme vierailevan ohjaajan nuorisopalveluista.

Toukokuun lopussa pystytimme Nummen yhtenäiskoulun tiloihin taidenäyttelyn, jossa ryhmän teokset asetettiin näytille. Tällä tavalla pyrimme jatkamaan projektia myös ensi syksynä – tuomaan esille muille koulun oppilaille toimintaa, jota on tarjolla.
Tulokset
Tavoitteemme toteutui. Ryhmä oli sitoutunut ja nuoret tulivat täynnä intoa paikalle. He kannustivat toisiaan, antoivat vinkkejä ja kehuivat toistensa töitä. Ensimmäisellä kerralla tehdyt säännöt pitivät ja nuoret laittoivat aktiivisesti ideoita WhatsApp-ryhmään. Tunnelma ryhmässä oli innostunut, motivoitunut ja lämmin. Saimme yhteyden nuoriin.

Molemmat toimijat kokevat tämän yhteyden olevan tärkeä. Kirjasto pyrkii tavoittamaan nuoria ja haluaa innostaa heitä mukaan toimintoihinsa, sekä osallistaa palveluiden suunnitteluun. Kerhon ansiosta kynnys osallistua kirjaston toimintaan on madaltunut. Myös kirjasto on osa nuorten kasvattajaverkostoa ja siellä oleva tuttu ja turvallinen aikuinen voi olla nuorelle todella tärkeä. Tutustuminen ja yhteys nuoriin luo molemminpuolista luottamusta ja parantaa nuorten saamaa asiakaspalvelua kirjastossa. Myös nuorisotyöntekijä pitää tätä yhteyttä erinomaisen hyvänä. Osa nuorista siirtyy yläasteelle syksyllä, nyt heillä on koululla ainakin yksi tuttu aikuinen, josta pitävät ja jonka luo voi tulla. Myös nuorisotilatoimintaan osallistumiseen on matalampi kynnys. Pitkät, hyvät ja luottamukselliset suhteet ovat tärkeitä niin nuorille, kuin työntekijällekin.

Kirjasto ja nuorisopalvelut ovat tehneet harmillisen vähän yhteistyötä, vaikka tietotaidon ansiosta mahdollisuuksia olisi monenlaiseen toimintaan. Ryhmän ansiosta olemme rakentaneet vankan ja toimivan yhteistyön kahden toimijan välille. Yhteistyö lisää huomattavasti molempien työntekijöiden hyvinvointia – kaikkea työtä ei voi, eikä kuulukaan tehdä yksin.

Yhteyshenkilöt

Merja Kauppinen
merja.kauppinen(ät)hameenlinna.fi
Kirjastovirkailija
Hämeenlinnan kaupunginkirjasto / Nummen kirjasto

Elli Seppälä
elli.seppala(ät)hameenlinna.fi
Nuorisotyöntekijä
Hämeenlinnan kaupunki / Nuorisotila Nuke (Lännen alueen nuorisotyö)
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta