16.10.2023
Limingan kunta, Liminka

Onko OK sanoa?

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Limingan kunnassa on tehty tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma vuosille 2021-2025. Siinä linjataan näitä kahta tärkeää tavoitetta edistävät toimintatavat työnantajan ja kunnan palvelujen näkökulmasta. Suunnitelmassa käsitellään esimerkiksi häirintää, ahdistelua sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Suunnitelman merkitys arjessa ei ole välttämättä avautunut kaikille, eikä sen sisältö ollut välttämättä koko henkilöstöllä hyvin tiedossa.
Ratkaisu
Kunnan laajemmassa viestintätiimissä on yhdessä mietitty arkisia tilanteita, joissa työntekijät ovat kohdanneet yhdenvertaisuuden näkökulmasta hankalia tai epämukavia keskusteluja ja tekoja. Viestintätiimi ideoi tilanteiden pohjalta loppukeväästä nimeä ja visuaalista ilmettä kampanjalle, jolla tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman sisältöjä voitaisiin tuoda paremmin työntekijöiden tietoisuuteen. Osana Minun Liminkani on minun näköiseni -kampanjaa toteutetaan Onko OK sanoa -julistelevitys, jossa käsitellään huumorin keinoin arjessa vastaantulevia keskusteluja tai tekoja, jotka voivat aiheuttaa epämukavaa oloa.

Onko OK sanoa -julistelevitykseen kuuluu yhdeksän erilaista julistetta, joissa nokkava varis päästää suustaan sopimattomia sammakoita. Hienotunteinen pikkulintu vastaa möläytykseen yhdistäen tietoa ja lempeää ohjausta. Käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa raskausutelut, uskonnollinen ja poliittinen vakaumus, ruoka- ja kehorauha sekä seksuaalisuus. Työyhteisöille suunnatuissa julisteissa annetaan lisäksi tietoa, kehen voi olla yhteydessä toistuvissa häirintätilanteissa. Julisteet lennähtävät työyksiköihin viikko kerrallaan vaihtuvan julisteen muodossa.

Kampanja ulotetaan myös liminkalaisten yritysten ja yhdistysten käyttöön. Julisteet tulevat vapaasti kunnan sivuille ladattavaksi, jolloin kampanjan sanoman tärkeäksi kokevat tahot voivat tulostaa julisteita myös omiin tiloihinsa. Kampanjan leviäminen on toivottavaa siksikin, että työkyky kulkee käsi kädessä hyvinvoinnin kanssa. Kunnan ydintehtävä on palveluiden tuottaminen, ja tämä pätee myös lukuisiin yrityksiin. Myös jokaista asiakastamme tulee kohdella yhdenvertaisesti.
Tulokset
Kahden ensimmäisen julisteen julkaisu johti työntekijöiden palautteeseen, jonka pohjalta koostettiin vielä kaksi uutta julistetta. Kampanja on saanut positiivisen vastaanoton, ja julisteet ovat herättäneet mukavasti keskustelua. Tavoitteena on levittää kampanja myös liminkalaisiin yrityksiin ja yhdistyksiin, jolloin se heijastuu myös liminkalaisten arkeen yhdenvertaisen palvelun kautta.

Limingan kunta jatkaa kampanjan teemojen kehittämistä yhteistyössä Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen kanssa, ja suunnitteilla on muun muassa turvallisemman tilan koulutuskokonaisuus.
Linkit
Liitteet
Onko OK sanoa -julistesarja.pdf

Yhteyshenkilöt

Katariina Huikari
katariina.huikari(ät)liminka.fi
Matkailupäällikkö
Limingan kunta
Anu-Maija Kärjä
anu-maija.karja(ät)liminka.fi
Viestintäpäällikkö
Limingan kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta