12.3.2019
Kolarin toimintakeskus ja asumisyksikkö Kotikontu, Kolari

Puuttumisen polku - parempaa työkäyttäytymistä

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Kolarin vanhus- ja vammaispalvelujen työyhteisöissä on jo aiemmin laadittu pelisäännöt ja niiden ylläpitämiseksi myös puuttumisen polku. Osoittautui kuitenkin, että toisen työkäyttäytymiseen puuttuminen on vaikeaa ja kynnys siihen on korkea.
Ratkaisu
Kotikonnussa (kehitysvammapalvelut) on keksitty oiva keino vastuullisen vaikuttamisen helpottamiseksi tässä suhteessa: joka toiseen työvuorolistaan merkitään aina palaveri, jossa kaikki ovat mukana ja etukäteen valitut kaksi työntekijää parina valmistelevat draamaesityksen jostakin valitsemastaan pelisäännöstä, jonka suhteen tapahtuu pelisääntörikkomuksia.

Kolarin vanhus- ja vammaispalvelujen työyhteisöissä on jo aiemmin laadittu pelisäännöt ja niiden ylläpitämiseksi myös puuttumisen polku. Osoittautui kuitenkin, että toisen työkäyttäytymiseen puuttuminen on vaikeaa ja kynnys siihen on korkea. Kotikonnussa (kehitysvammapalvelut) on keksitty oiva keino vastuullisen vaikuttamisen helpottamiseksi tässä suhteessa: joka toiseen työvuorolistaan merkitään aina palaveri, jossa etukäteen valitut kaksi työntekijää parina valmistelevat draamaesityksen jostakin valitsemastaan pelisäännöstä, jonka suhteen tapahtuu pelisääntörikkomuksia.

Työpari dramatisoi ensin version, jossa ei toimita ammatillisesti oikein, vaan päinvastoin tavalla, jota työyhteisössä on saattanut esiintyä, ja tavalla, josta haluttaisiin luopua. Sen jälkeen esitetään versio, jossa tilanne on sama, eli jotakin sovittua pelisääntöä rikotaan ja toinen työntekijä puuttuu siihen oikeaoppisesti, ystävällisesti ja rakentavasti. Näin pelisääntörikkomuksia käsitellään rennossa, psykologisesti turvallisessa tilanteessa ketään syyllistämättä ja työntekijät rohkaistuvat puuttumaan tilanteisiin tuoreeltaan, ystävällisesti ja rakentavasti, ja näin vastuullisesti vaikuttaen pitämään yllä yhdessä sovittuja pelisääntöjä.

Tulokset
Idea vaikeisiin asioihin puuttumisesta draaman keinoin on otettu käyttöön Kolarin muissakin vanhus- ja kehitysvammapalveluiden työyhteisöissä. Upeaa!
Liitteet
Pelisäännöt.doc
PUUTTUMISEN POLKU.doc

Yhteyshenkilöt

Taru Vaarala
taru.vaarala(ät)kolari.fi
vammaistyön esimies
Kolarin kunta
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat