13.4.2018
Kontiolahden kunta/Tekninen osasto/Rakennus-ja ympäristövalvonta, Kontiolahti

Rakennus- ja ympäristövalvontatiimin mahdollistava asenne. Maalaisjärki kunniaan

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Meille tuli Kontiolahden rakennus- ja ympäristövalvontaan tiedustelu hevostallin rakentamisesta Romppalaan. Rakennusjärjestyksen mukaan kiinteistölle, jolle tehdään mm. uusi hevostalli, pitää olla maata vähintään 2 hehtaaria. (Tämä siksi, että talleja alkoi jossain vaiheessa nousemaan 0.3-0,5 ha tonteille taajamiin, jolloin haitat ja naapurikiistat olivat yleisiä ja väistämättömiä).

Kyseisen tilan ostamista suunnitteli äänen perusteella nuori nainen, mutta tilalla oli maata vain 1.5 hehtaaria, kun hevostallin rakentamiseen tarvittaisiin 2 hehtaaria. Jyrkästi ohjeita tulkiten olisi ollut helppo vastata, että "EI KÄY", mutta koska rakennus- ja ympäristövalvonnan asenne oli loistava ja mahdollistava, niin päätettiin tutkia asiaa.
Ratkaisu
Tutkailtiin ko. myytävää tilaa. Se oli muodoltaan pitkä ja kapea. Sijoittamalla talli tilan toiseen päähän, tallista tulisi riittävä etäisyys yhteen naapuriin ja vesistöön (Höytiäinen). Romppalassa ei ole kovasti rakentamispainetta, ja kaikki asukaat tai uudet sinne mahtuvat, joten tehtiin ratkaisu, että tallin voi rakentaa, kun ja jos asiallinen suunnitelma esitetään. Asia käsiteltiin vähäisenä poikkeamisena ja ratkaisun tekee rakennustarkastaja. Eli asiaan saatiin myönteinen ennakkovastaus!

Puoltavia seikkoja olivat sijainti, pieni rakentamispaine, viereiset laajat pellot ja riittävät suojaetäisyydet.

Emme tiedä johtiko kiinnostus heti tilakauppoihin, mutta mahdollisuus siihen ainakin annettiin. Seuraamme kauppoja ja lupahakemuksia, ja jos asia etenee, voidaan tehdä jatkokertomus.

Nuoret naiset tutkitusti ovat tärkeitä elinvoiman kannalta, ne kun yleensä vetävät mukaansa jonkun miehenkin ja jälkikasvuakin saattaa ilmaantua.
Tulokset
Löysimme nopean ja asiakasystävällisen ratkaisumalli. Palvelu koettiin hyväksi ja joustavaksi. Vastaavia pohdintoja turhasta sääntelystä, johon voimme itse vaikuttaa, pidetään myös jatkossa. Toimintaa voi ajatella kunnan omina byrokratian purkutalkoina.

Henkilöstö ’etulinjassa’ on ollut sitä mieltä, että on hienoa, että tuodaan maalaisjärkeä ratkaisuihin. Voidaan välillä soveltaa, eikä jäädä tiukasti sääntöjen taakse piilon, kun rajoittamistarvetta ei ole.

Työn tekemisen tapa on muuttunut entistä vapautuneemmaksi. Työssä saa nyt olla luovampi ja oma itsensä. Ei kangistunut byrokraatti, joka aina vain kieltää kaikkea. Ilon purskahduksia kuuluu ja uskalletaan hieman irrotella. Ollaan kuitenkin vasta alkumetreillä, kaivamassa työyhteisöjen piilevää luovuutta esiin.

Pohdimme rakennus- ja ympäristövalvonnan tiimissä asiaa ja vastasimme nopealla syklillä asiakaan kysymyksiin. Tavoitteenamme on hyvä ympäristö kaikille. Haluamme huomioida kuntalaisen tarpeen sekä kunnan tarpeen saada syrjäkylille elämää.

Yhteyshenkilöt

Antti Suontama
antti.suontama(ät)kontiolahti.fi
Ympäristöpäällikkö
Kontiolahden kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto/esihenkilöt
ja henkilöstö

Toimialat

Toiminnot

Teemat