17.9.2021
Lempäälän kunta/Maankäytön suunnittelu ja Sääksjärven koulu, Lempäälä

Sääksjärven koululaisten osallistaminen yleiskaavatyöhön

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Monialainen oppimiskokonaisuus liittyy Sääksjärven yleiskaavavalmisteluun. Sääksjärvi #yhdessä -kokonaisuudessa tavoitteena oli:
• Saada lasten ja nuorten ääni kuuluville
• Kuulla, miltä Sääksjärvi näyttää nuorison silmin ja mitkä asiat tekisivät Sääksjärvestä paremman paikan
Ratkaisu
Tavalliset kaavojen osallistamistilaisuudet eivät tavoita lapsia ja nuoria, joten tähän haluttiin kehittää toimiva menetelmä. Yhteistyöllä tehtiin sekä osallistamista että opetusta samalla kertaa. Opetusosuudesta vastasi osaksi kaavoitushenkilöstö kertomalla omasta työstä, kaavoitusprosessista yleisesti ja osallistamisen tavoitteista. Oppilaat kiersivät pienissä ryhmissä ennalta mietittyä reittiä ja pysähtyivät tiettyihin paikkoihin pohtimaan ennakkokysymysten avulla nykytilannetta ja tulevaisuuden kehittämistä. Oppilaat koostivat ajatuksistaan esitykset, jotka esiteltiin kaavoittajille.

Oppimiskokonaisuutta valmisteltiin huolella, yhteistyössä kaavoituksen henkilöstön ja Sääksjärven koulun vs. rehtorin, opettajien ja koulunkäynninohjaajien kesken. Sen toteutukseen osallistuivat 3., 6. ja 9. luokkien yhteensä 279 oppilasta opettajineen. Työ tehtiin kunnan sisällä omin voimin ja siitä ei syntynyt kustannuksia.
Tulokset
Sääksjärvi #yhdessä oli uudenlainen avaus kunnan toimijoiden välillä. Se toteutti hienosti tavoitteet kuntalaisten osallistamiseksi sekä koulun opetussuunnitelmaan kuuluvien sisältöjen opiskelemiseksi. Sääksjärvellä asuvat lapset ja nuoret pääsivät vaikuttamaan oman asuinpaikkansa tulevaisuuteen. Varsinkin yleiskaavatyössä lasten ja nuorten mielipiteet koettiin tärkeiksi, koska aluetta kehitetään pitkäjänteisesti 20 vuoden päähän ja tulevaisuus on heidän. Kehitettyä ja hyväksi todettua lasten ja nuorten osallistamismenetelmää voidaan käyttää kaavaprosesseissa jatkossa.
Liitteet
S Lehtijutun kuva.jpg

Yhteyshenkilöt

Sini Suontausta
sini.suontausta(ät)lempaala.fi
yleiskaavoittaja
Lempäälän kunta
Jussi Karjalainen
jussi.karjalainen(ät)lempaala.fi
rehtori
Kasvatus ja opetus/Sääksjärven koulu
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta