23.8.2021
Lempäälän kunta/Maankäytön suunnittelu, Lempäälä

Sääksjärven osayleiskaavan osallistaminen korona-aikana

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Koronarajoituksista huolimatta tavoitteena oli hyvä osallistaminen Sääksjärven osayleiskaavaluonnoksen nähtävilläoloaikana. Haluttiin kuulla mahdollisimman monen osallisen mielipide kaavasta ja saada siitä mahdollisimman paljon palautetta, mikä helpottaa jatkosuunnittelua ja mahdollisten kynnyskysymysten tunnistamista.
Ratkaisu
Kaavan nähtävilläoloaikana käytettiin useampaa osallistamiskeinoa. Netissä oli mahdollisuus tutustua kaavaan tekstitettyjen videoiden avulla sekä antaa palautetta karttapohjaisen kyselyn kautta. Näiden lisäksi järjestettiin neljä keskustelutilaisuutta ympäri yleiskaava-aluetta sekä kovan kysynnän vuoksi vielä yksi ylimääräinen keskustelutilaisuus. Keskustelutilaisuudet järjestettiin enintään 10 hengen pienryhmissä keskustellen osallistujia kiinnostavista asioista. Näiden lisäksi keskustelua käytiin sähköpostin ja puhelimen välityksellä sekä muutamissa yksityisissä tapaamisissa.
Tulokset
Tunne kuntalaisosallisuudesta ja mahdollisuudesta vaikuttaa oman asuinpaikkansa suunnitteluun kasvoi. Sääksjärven osayleiskaavalla ratkaistaan alueen isoja tulevaisuuden linjauksia ja siksi on tärkeä huomioida myös osallisten näkemykset ja kokemukset elinympäristöstään. Lisäksi osallisuustilaisuuksilla ja -esittelyillä saadaan tiedotettua tulevista suunnitelmista ja mahdollisesti korjattua väärinkäsityksiä. Netin esittelyvideot ja karttapohjainen kysely mahdollisti kaavaan tutustumisen ja mielipiteen jättämisen aikaan ja paikkaan sitomatta, mikä teki osallistumisesta helpompaa ja paremmin saavutettavampaa.

Yhteyshenkilöt

Sini Suontausta
sini.suontausta(ät)lempaala.fi
yleiskaavoittaja
Lempäälän kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta