28.9.2023
Varsinais-Suomen hyvinvointialue, perhekeskus ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanke, Turku

Sähköinen perhevalmennus

Yhteistyössä: Turku
Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Idea lähti asiakkaiden tarpeista. Nykyisellään perhevalmennukset koettiin heikosti saavutettavaksi ja toivottiin rinnalle vaihtoehtoa osallistua valmennukseen omaan tahtiin kotisohvalta käsin.
Tavoitteena tavoittaa asiakaskuntaa laajasti ja tarjota rinnalle vaihtoehtoinen tapa osallistua valmennukseen.

Perhevalmennus on tarkoitettu ensimmäistä lastaan odottaville perheille, mutta jokainen aiheesta kiinnostunut on tervetullut valmennuksen pariin. Sähköinen perhevalmennus ei kokonaan korvaa lähivalmennuksia, mutta tarjoaa perheille sujuvan vaihtoehdon osallistumiseen.
Neuvola vastaa perhevalmennuksen toteuttamisesta.
Valtioneuvoston asetuksessa neuvolatoiminnasta määritellään, että ensimmäistä lastaan odottavan perheen molemmille vanhemmille on järjestettävä moniammatillisesti toteutettua perhevalmennusta, johon sisältyy vanhempainryhmätoimintaa.

Ratkaisu
Kehittämisen äärelle koottiin johtoryhmä, joka koostui ammattilaisista monipuolisesti oman alansa asiantuntijana. Kehittämistyölle muodostettiin heti alkuun yhteistyö hyvinvointialueen ulkoisen kehittämishankkeen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen kanssa. Tulsotesta otettiin projektin veto- ja rahoitusvastuu.

Kustannuksia kertyy videointi- ja editointikuluista, muuten tehtiin omin voimin. Projektin aikana tehtiin moniammatillista yhteistyötä yli yksikkörajojen. Mukana myös Turun kaupunki. Käyttöön otetaan sähköinen perhevalmennuskokonaisuus, joka löytyy hva:n kotisivuilta ja jatkossa myös sähköiseltä omaperhe.fi alustalta.

Valmennuksen avulla perhe saa tietoa raskausajasta ja siihen liittyvistä erityistilanteista, vanhemmuudesta ja koko perheen hyvinvointia tukevista asioista. Videoissa on käsitelty mm. synnytykseen valmistautumista, seksuaalisuutta, parisuhdetta, lapsen hoitoa, imetystä, ravitsemusta, liikkumista, suun terveyttä sekä raskauden jälkeisestä hyvinvointia ja palautumista.
Tulokset
Tällä kehittämistyöllä vastattiin asiakkaiden tarpeisiin ja toiveisiin. Lisäksi pidemmällä aikavälillä saadaan säästöjä henkilöstökuluista. Palvelulla saadaan vaikutettua laajemmin asiakaskuntaan ja tavoitetaan myös ne, ketkä eivät syystä tai toisesta paikanpäälle perhevalmennuksiin halua tai ehdi saapua.

Yhteyshenkilöt

Taru Elo
taru.elo(ät)varha.fi
projektipäällikkö
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Tytti Lääperi
tytti.laaperi(ät)varha.fi
perhekeskuspäällikkö
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta