16.10.2019
Kangaslammin palvelukeskus, Varkaus

Tehostetun palveluasumisen oma päivätoiminta

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Tehostetussa palveluasumisessa saimme Taina Semin Wanttuut - Vanhustyön uudet tuulet - ihmislähtöistä toimintatapa -koulutusta. Sen tiimoilta Kangaslammin palvelukeskuksen tehostetussa palveluasumisessa otettiin kehittämiseen oman talon asukkaiden päivätoiminta. Toiminnan kehittämiseen ryhdyttiin, koska asiakas- ja ihmislähtöinen toiminta on keskiössä nykypäivän hoiva- ja hoitotyössä. Myös tehostetun palveluasumisen asukkailla täytyy olla virikkeellistä toimintaa, asuminen ei ole pelkästään olemista, vaan aktiivista ja omaehtoista osallistumista.
Ratkaisu
Kehittämisessä edettiin siten, että tiimeissä toimintaa pohdittiin ja rakennettiin toimintamalli, jonka pohjalta sovittiin, että tehostetussa palveluasumisessa perjantaisin irrotetaan ohjaaja/lähihoitaja/perushoitaja pitämään toiminnallista tuokiota, kukin omien tietojen, taitojen ja vahvuuksien mukaisesti.
Toiminnan kehittämisessä mukana ovat esimies, henkilöstö ja asukkaat. Toimintamalleihin ei tarvittu pyörää keksiä uudelleen, vaan käytännössä kaikki oli valmiina, organisoitiin vain työtehtäviä siten, että se mahdollistaa toiminnan järjestämisen.
Toimintaa rakennettiin henkilöstön, asukkaiden ja esimiehen kanssa yhteistyössä, luoden toiminta, malli ja toteutus yhdessä.
Tulokset
Toiminnassa muuttui se, että asukkailla ja henkilöstöllä on mahdollisuus vaikuttaa päivän kulkuun toiminnallisen, osallistavan ja virikkeellisen toiminnan kautta. Vaikka olisi poissaoloja, toiminnasta ja toimintamallista pidetään kiinni. Työyhteisössä on halukkuutta toiminnan vetämiseen ja kaikkia ei velvoiteta, mutta ohjataan toimintaan omien osaamisten, toiminnan ja halukkuuden kautta. Toiminnasta ei ole mittareita, mutta asukkaiden tyytyväisyys toimintaan on kiitettävää ja perjantaina vallan odotetaan, mietitään jo yhdessä, että mitä ohjaajat ovat keksineet tehtäväksi/toiminnaksi.
Kokemus on olla rikkaampana mukana ihmis- ja asiakaslähtöisessä työssä, huomioiden asukkaiden omat voimavarat ja saada heidät mukaan aktiiviseen arkeen, vaikka asumispaikka onkin tehostettua palveluasumista, mutta se on asukkaiden koti, jossa me hoitajina vierailemme.
Toiminta on jatkuvaa ja sitä kehitetään yhdessä henkilöstön kanssa. Villeimmätkin ideat ovat sallittuja ja yritämme keksiä niille toteuttamismahdollisuuksia. Ei ole esteitä, on vaan hidasteita, jotka luovin keinoin ylitetään!

Yhteyshenkilöt

Kirsi Rintala
kirsi.rintala(ät)varkaus.fi
Palveluasumisen esimies
Varkauden Kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta