21.11.2016
Vaasan keskussairaala, Vaasa

Turvallinen työtapa käsitellä formaliinia

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Työpaikkakäynnin yhteydessä havaittiin, että ei ollut oikeaa ja turvallista tapaa käsitellä PAD-näytteitä, jotka laitetaan formaliinipurkkeihin. Huoneeseen tuli vapaasti ei silmin nähtävää vaarallista hajutonta kemikaalia, jota henkilökunta hengitti koko työvuoron ajan.

Henkilökunnalla oli limakalvo-oireilua. Työnantajalla ei ollut mahdollisuutta laittaa tähän työpisteeseen vetokaappia tai muuta vastaa, jotta henkilökunta voisi käsitellä näytteitä vaarattomasti. Haluttiin saada muutos ja työolosuhteet turvalliseksi.
Ratkaisu
Työsuojeluvaltuutettu aloitti selvittämään yhteistyössä organisaation proviisorin kanssa, onko mitään suljettua systeemiä tai tapaa markkinoilla. Työsuojelupäällikkö antoi tukensa asialle. Saimme selville, että yhdessä yksikössä oli jo käytössä suljettu järjestelmä ja tämän avulla löysimme kaksi eri valmistetta.

Olimme yhteydessä edustajaan, jolla oli tarjota helppo ja turvallinen tuote. Saimme koekäyttöön edustajalta purkkeja. Henkilökunta testasi ja tulimme kaikki siihen lopputulokseen, että tämä tuote on hyvä, helppo ja turvallinen. (Tämä oli myös parempi kuin jo käytössä ollut.)

Purkki on täysin suljettu systeemi ja täten huoneilmaan ei pääse lainkaan höyryä. Myöskään henkilökunta ei täten altistu vaaralliselle kemikaalille. Tämän myötä organisaation oma verstas rakensi telineitä uusille formaliinipurkeille, jotta nämä eivät pääse kaatumaan ja myös lähetillä on helppo ja turvallinen tapa viedä näytepurkkeja tutkittavaksi.
Tulokset
Osa yllä olevasta jo vastaa tähän. Säästöjä jos ajatellaan, niin työntekijöillä on nyt turvallisemmat työtavat ja työolosuhteet. Ennaltaehkäisevä toiminta ja turvallinen työtapa säästävät mahdollisesti sairauslomapäivissä.

Purkit on otettu käyttöön koko talossa tarvittavissa yksiköissä kesäkuusta 2016 alkaen, joten tämä on vielä varsin uusia asia. Me seuraamme tuloksia ja apteekki seuraa kustannuksia.

Yhteyshenkilöt

Maria Westerback
maria.westerback(ät)vshp.fi


Maria Westerback
maria.westerback(ät)vshp.fi
Työsuojeluvaltuutettu/Sairaanhoitaja
Vaasan keskussairaala

Timo Toivonen
timo.toivonen(ät)vshp.fi
Turvallisuus- ja työsuojelupäällikkö
Vaasan keskussairaala
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta