21.9.2022
Riihimäen kaupunki, Riihimäki

Voo-harjoittelumalli ikäihmisten asumispalveluissa

Kehitteillä

Tarve ja tavoitteet
Vastuuta ottamalla opit -harjoitteluohjausmallin (VOO-malli) tausta-ajatuksena ovat Teaching Department -yksiköt, joissa opiskelijat kokonaisvaltaisesti toteuttavat asiakkaiden ohjausta ja hoitoa. Keskeisenä ajatuksena on harjoittelun muodostuminen entistä enemmän opiskelija-potilastyöskentelyksi opiskelija-ohjaajatyöskentelyn sijasta. Tämän mallin tavoitteena on integroida opiskelijat nopeammin käytännön työhön ja tarjota heille mahdollisuus kokonaisvaltaisempaan työnkuvan hallintaan.

Esihenkilölleni ilmaisin tuossa keväällä, että on hieman "tylsää" töissä ja hän myöhemmin sitten heitti ilmoille nähneensä unta Voo-mallista. Siinä lähdimme ideoimaan, että voisiko tällainen malli toimia meillä ja tässä ollaan. Malli näyttäisi lähtevän pyörimään Uranuskodilla nyt syksyllä ja keväällä 2023 mukaan lähtee Laku-yksikkö.

Tavoitteeksi asetettiin, että lähdetään tekemään Voo-mallia astetta isommin. Yhden potilashuoneen sijaan otettiin mukaan koko yksikkö/kerros ja opiskelijoita enemmän. Tämän lisäksi halusimme tavoitella moniammatillista tiimiä myös opiskelijoissa, joten haalimme opiskelijoita sairaanhoitajista, lähihoitajista, hoiva-avustajista ja fysioterapeuteista.
Ratkaisu
Ensimmäisenä aloitimme oppilaitosyhteistyöllä. Mukaan saimme useita oppilaitoksia, mutta opiskelijoita Voo-mallissa on tällä hetkellä vielä vain yhdestä oppilaitoksesta. Olemme käyneet kahdella koululla puhumassa opiskelijoille meidän harjoittelumallista. Viimeisenä vaiheena oli viime viikolla järjestetty työpaikkaohjaajien koulutus. Toinen koulutus tulossa vielä keväällä.
Tulokset
Toivottavia hyötyjä:
- tiivistetty opiskelijaohjaus
- oppiminen opiskelijoilta
- hiljaisen tiedon siirtyminen opiskelijoille meidän työntekijöiltä
- itsereflektointi säännöllistyy
- kivaa uutta muutosta, johon on voineet ohjaajat lähteä vapaaehtoisesti mukaan alusta alkaen suunnitteluun

Yhteyshenkilöt

Sanna-Mari Julkunen
sanna-mari.julkunen(ät)riihimaki.fi
Palveluvastaava
Riihimäen kaupunki
Merja Tuomola
merja.tuomola(ät)riihimaki.fi
Palveluvastaava
Riihimäen kaupunki

Tiia Helen
tiia.helen(ät)riihimaki.fi
Palveluesimies
Riihimäen kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta