29.6.2016
Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen ky, laitos- ja välinehuoltopalvelut, Joensuu

Vuoteen petaus satulatuolilla istuen

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Vuodehuollon ergonomia. Parityönä tehtävän vuoteen petauksen haasteena voi olla mm. työparin pituusero. Sähkösängyn korkeutta voi säätää ergonomiseen työasentoon, mutta työparin ollessa huomattavasti eri pituisia on oikean työkorkeuden löytäminen hankalaa.

Ratkaisu
Niin kuin hyvät ideat tuppaavat syntyä, työtä tehdessä. Laitoshuoltaja Merja Kuosmanen ideoi tuolilla istuen petaamisen. Ideana on, että työparin työskentely on ergonomista pituuserosta riippumatta.

Vuodehuollossa sängyn työskentelykorkeus säädetään työparista lyhemmälle sopivaksi, kun taas työparista pitempi istuu tuolilla ja säätää tuolin korkeuden siihen sopivaksi. Työskentelykorkeus on kummallakin näin sama. Satulatuolin ketteryys ja säädettävyys todettiin parhaaksi.

Ideaa vielä kehitettiin niin, että työparista kumpikin istuu, pituuserosta riippumatta. Aluksi vuoteen petaaminen satulatuolilla istuen pysyi pienen piirin tiedossa. Kunnes laitoshuoltajien SiVakka -tiimityön kehittämishankkeessa oli osio ergonomiasta. Tiimi kertoi Merjan vuodehuollon innovaatiosta kouluttajille. Pohjois-Karjalan Aikuisopiston puhdistuspalvelujen opettajat erityisesti innostuivat aiheesta. Työtapa videoitiin sekä PKSSK:n perehdytysohjelmaan että aikuisopiston PUHVI-hankkeeseen.
Tulokset
Istuen petaus vaatii opettelun ja totuttelun, monikaan ei ole vielä kokeillut työtapaa. Opasvideon toivotaan lisättävän kiinnostusta. Istuen petaaminen vaatii työskentelytilaa sängyn ympärille. Hyvin usein tilan puute potilashuoneessa rajoittaa työtavan käyttöönottoa. Itse investointia se ei yleensä vaadi, lähes jokaisessa työpisteessä on satulatuoli käytettävissä.

Työtapaa tehdään tunnetuksi PKSSK:n perehdytysohjelmassa ja P-K:n Aikuisopiston koulutusohjelmissa. Työtapa on videoitu ja julkaistu YouTubessa ja näin ollen se on kaikkien käytettävissä.

Video löytyy klipistä nro16:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLw4qu0PrjHQwhYFmgp5gTvhz_fDL4x_4u

Yhteyshenkilöt

Outi Papunen
outi.papunen(ät)pkssk.fi
palvelupäällikkö
Pohjois-Karjalan sairaahoito- ja sosiaalipalvelujen ky, laitos- ja välinehuoltop
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta