Tekojen tori logo
#uutinen - 21.09.2023

Ursula-monitoimirobotti siivoaa liikuntasalia ja opettaa koodausta

Kangasalan ateria- ja siivouspalvelut palkittiin viime vuoden Tekojen tori -kampanjassa monitoimirobotin kehittämisestä yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Mitä Ursulalle kuuluu nyt?

Vatialan koulussa on syksystä 2022 lähtien työskennellyt väsymätön siivooja, Ursula-monitoimirobotti, jonka Kangasalan ateria- ja siivouspalvelut kehittivät yhdessä Tampereen yliopiston kanssa. Ursula kehitettiin prototyypiksi robotista, jota voi käyttää luokkahuoneen imurointiin ja havainto- ja opetusvälineenä koululaisille. 

- Ursula-robotti imuroi palvelutyöntekijöiden rinnalla ja toimii robotiikan työkaluna oppitunneilla. Ursula on valloittanut työntekijät ja oppilaat herttaisuudellaan. Robotti ja sen käytön oppiminen kiinnostaa kaikkia, palveluesimies Tarja Viemerö kertoo.

Ursula monitoimirobotti

Ursula innostaa oppilaita Viemerön mukaan ohjelmointiin. Robotti konkretisoi ohjelmoinnin vaikutuksia, että jotain tapahtuu koodin käynnistyksestä, ja näyttää tekemättömyydellään, mikäli koodia täytyy muuttaa. 

- Ursulan kanssa työskentely kehittää koululaisilla yhteistyö- ja ryhmätyötaitoja sekä loogisen ajattelua ja päättelyä. Ursula-tunneilta oppilaat poistuvat hymyissä suin ja kommentoivat, että ei kai vielä pidä lopettaa, Viemerö jatkaa. 

Kun oppitunnit ovat ohi, huolehtii Ursula lähinnä liikuntasalin puhdistamisessa. Tulevaisuudessa robotin siivousaluetta on tarkoitus laajentaa. Se sopinee Ursulalle, jonka kaulassa vilkkuvat helmet kertovat milloin robotti on aika viedä lataukseen lepäämään. 

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Tarja Viemerö

<   takaisin