7.5.2020
Espoon suomenkielinen varhaiskasvatus, Espoo

Tekemistä kotona oleville lapsille -verkkosivusto

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Kaikkien meidän elämä ja arki on korona-aikoina mullistunut - niin isojen kuin pientenkin ihmisten. Monessa lapsiperheessä yhdessäoloaika yllättäen lisääntyi, kun lapset jäivät kotiin varhaiskasvatuksesta ja kouluista maaliskuun puolivälissä. Perheissä arjen ajankäyttö meni uusiksi. Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattilaa pohditutti, miten varhaiskasvatuksen henkilökunta voisi tukea perheen muuttunutta arkea.
Ratkaisu
Varhaiskasvatuksen asiantuntija Satu Nerg-Öhman ryhtyi kokoamaan työrukkasta. Sen tehtäväksi tuli ideoida ja luoda alusta, jolla varhaiskasvatuksen henkilökunta voisi jakaa tekemistä kotona oleville lapsille. Työrukkanen eli sivuston toimitus koottiin pikaisesti hallituksen ilmoituksen jälkeen. Toimitus koostui varhaiskasvatuksen hallinnosta ja kentältä valikoiduista henkilöistä, joilla oli jo entuudestaan hyvät valmiudet ottaa haltuun uusi työkalu. Sivuston perusperiaatteista ja ulkoasusta sovittiin nopeasti.

Sivusto suunnattiin kotona oleville lapsille ja heidän perheilleen. Sivuston tekemisten piti olla helposti kotona toteutettavissa. Tekemiseen tarvittavat välineet täytyi löytyä kotoa tai luonnosta. Materiaalikustannusten piti olla hyvin vähäinen tai mieluiten lähellä nollaa euroa.

Tekemiset ovat Espoon varhaiskasvatuksen eri yksiköiden henkilökunnan ideoimia, kuvaamia ja tallentamia. Pidimme tärkeänä näyttää sivustolla, miten tekemiset liittyvät Espoon varhaiskasvatussuunnitelmaan ja esiopetussuunnitelmaan olematta kuitenkaan etäeskari tai varhaiskasvatusta kotona. Jokaisella sivulla on huomioitu varhaiskasvatuksen pedagoginen tehtävä ja laaja-alaisen osaamisen kehittyminen. Sivustolle lisätään sivuja kaksi kertaa viikossa, eli noin viidentoista uuden idean viikkovauhtia. Sivusto rakentui luontevasti neljään kategoriaan seuraavilla otsikoilla: 0–3-vuotiaat, 3–5-vuotiaat, Eskarit ja Digi.

Sivuston toimitus toivoi varhaiskasvatuksen henkilökunnalta muskareita, liikkumista, askarteluvinkkejä, pelejä ja leikkejä sekä muita hauskoja kotona tehtäviä asioita lasten ja perheiden iloiksi, ja näitähän tuli. Henkilöstö heittäytyi rohkeasti uuteen haasteeseen.

Varhaiskasvatuksen asiantuntija Satu Nerg-Öhman ja Auroran päiväkodin varhaiskasvatuksen opettajat Netta Husu ja Marja Hokkanen huolehtivat teknisestä ylläpidosta ja materiaalin muokkaamisesta julkaisukuntoon. Kuvittajana monille ideoille toimi varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Mirka Törmänen.
Tulokset
Sivusto on ollut julkisesti jaossa. Perheet ympäri Suomea ovat päässeet käyttämään sivustoa. Sivuston kautta olemme päässeet myös esittelemään vanhemmille varhaiskasvatuksen yhteistyökumppaneita ja arjessa käytettäviä materiaaleja.

Sivuston kautta olemme luoneet hauskoja tekemisen ehdotuksia kotona oleville perheille sekä mahdollistaneet henkilöstön osaamisen kehittämistä. Arjen tekemistä on yhdistetty varhaiskasvatussuunnitelmaan. Henkilökunnan TVT-osaaminen on kehittynyt.

Yhteyshenkilöt

Satu Nerg-Öhman
satu.nerg-ohman(ät)espoo.fi


Satu Nerg-Öhman
satu.nerg-ohman(ät)espoo.fi
Varhaiskasvatuksen asiantuntija -Osaamisen - ja digipedagogiikan kehittäminen
Espoon suomenkielinen varhaiskasvatus

Kaisa Pitkänen
kaisa.pitkanen(ät)espoo.fi
Viestinnän asiantuntija
Espoon suomenkielinen varhaiskasvatus
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat