7.5.2020
Kotkan kaupunki, Kotka

Kotka tukee yrityksiä koronatilanteessa

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Koronatilanne on iskenyt yrityksiin ennennäkemättömällä tavalla. Kotkassa ja Kotkan-Haminan seudulla haluttiin toimia nopeasti yritysten tilanteen helpottamiseksi. Halusimme auttaa yrityksiä konkreettisesti omissa käsissämme olevilla keinoilla ja neuvoa yrityksiä hakemaan apua muista lähteistä. Halusimme myös tiivistää yhteydenpitoa yrityksiin, jotta tiedämme, missä yrityskentässä mennään.

Ratkaisu
Teimme monenlaisia toimia yritysten tueksi sekä tehostimme viestintää ja vuorovaikutusta heti kriisin alusta lähtien kaupungin ja Kotkan-Haminan seudun kehitysyhtiö Cursorin kanssa.

Kokosimme kaupungin yritystukipaketin, joka koskee koko konsernia muun muassa kehitys-, satama-, energia- ja kiinteistöyhtiöitä. Kaikki lähtivät mukaan toimiin, jossa muun muassa annetaan huojennuksia maksuihin ja tehdään suunnitelmallisesti hankintoja erityisesti paikallisista yrityksistä.

Yritysneuvonta kehitysyhtiö Cursor alkoi heti kriisin alettua neuvoa yrityksiä pidennetyin aukioloajoin. Yrityksiin otettiin myös suoraan yhteyttä soittamalla. Tästä aktiivisuudesta on tullut hyvää palautetta yrityskentältä.

Tiivistimme yhteydenpitoa yrityksiin ottamalla käyttöön kaupungin, kehitysyhtiön ja yrittäjäjärjestöjen viikoittaiset etäkokoukset. Tilannekuva on tärkeä, jotta voidaan reagoida asioihin tai tehostaa viestintää. Samoin tiivistimme kaupungin toimialojen YRMY-ryhmän (yritysmyönteisen palvelun ryhmän) kokouksia viikoittaisiksi, jotta pystytään reagoimaan yritysasioihin nopeammin.

Saimme Kotkassa ja koko Kotkan-Haminan seudulla työ- ja elinkeinoministeriön yksinyrittäjien tuen haun auki ensimmäisten kuntien joukossa Suomessa. Kunnassa tehdään päätökset. Haun avaaminen pikaisesti vaati uuden prosessin suunnittelua ja käyttöönottoa nopeasti sekä lisää henkilöresursseja kehitysyhtiöön ja kunnalle. Kehitysyhtiö vastaanottaa ja käsittelee hakemukset. Järjestelmän sitä varten teki paikallinen yritys.

Olemme nopealla toiminnalla halunneet osoittaa yritysmyönteisyyttä ja tahtoa auttaa alueen yrityksiä vaikeassa tilanteessa. Kuntien on tärkeää auttaa akuutissa kriisissä ja myös valmistautua jälleenrakentamiseen. Siksi pidämme käynnissä tulevaisuuden kasvua ja elinvoimaa tuottavat hankkeet ja investointisuunnitelmat. Kunnat ottavat kriisissä kovan iskun vastaan ja sen kustannusten kompensointiin tarvitaan valtion toimia.
Tulokset
Yrityksiltä on saatu hyvää palautetta kaupungin ja kehitysyhtiön aktiivisuudesta. Poikkeustilanteen yritystukitoimet ovat tiivistäneet yhteistyötä kehitysyhtiön ja seudun sekä Kymenlaakson kuntien välillä, samoin kunnan ja yritysten välillä. Tällä luodaan pohja vahvalle yhteistyölle jatkossakin.

Yhteyshenkilöt

Terhi Lindholm
terhi.lindholm(ät)kotka.fi
kehitysjohtaja
Kotkan kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat