30.5.2016
Järvenpään kaupunki, Liikuntapalvelut, Järvenpää

Pienten lasten liikuntakerhot päiväkodeilla

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Järvenpää palkitsee vuosittain työyhteisöjä Innovaatio- ja ideapalkinnoilla hyvistä työelämän kehittämishankkeista. Inno- ja ideakilpailussa haetaan kaupunkistrategiaa tukevia innovaatioita, jotka on jo viety käytäntöön tai toteuttamiskelpoisia ideoita, joita tulisi viedä käytäntöön.

Vuonna 2016 yksi Inno- ja ideapalkinnon saajista oli Liikkuva lapsuus Järvenpäässä -hankeryhmä. Liikkuva lapsuus -hankkeen tavoitteena on vastata huoleen nykylasten vähäisestä liikunnan määrästä. Monet vanhemmat ovat toivoneet ei-kilpailullisen harrasteliikunnan mahdollisuutta, jota seurapuolella ei ole paljon.

Lasten yleisesti liian vähäinen liikkuminen suosituksiin nähden näkyy pienten lasten ja varhaiskasvatuspalvelujen piirissä kasvaneissa tukitoimien tarvitsijoissa. Lapsen tulisi liikkua riittävästi päivän aikana, sillä lapsi on luonnostaan liikkuva.
Ratkaisu
Liikunta-, varhaiskasvatus- ja pienten lasten palveluiden sekä urheiluseurojen välillä kehitettiin uudenlainen yhteistyö, jossa päiväkotien liikuntatiloissa ja piha-alueilla ilta-aikaan järjestetään 3–6 -vuotiaille lapsille harrasteliikuntakerhoja. Kerhoja ohjaavat paikalliset urheiluseurat.

Liikuntakerhoihin voivat osallistua myös ne lapset, jotka eivät ole päiväkotihoidossa. Näin iltaisin tyhjäkäynnillä olevat tilat saadaan hyötykäyttöön. Sähköiset tiedotuskanavat on otettu markkinoinnissa käyttöön ja osa liikuntakerroista on toteutettu vanhemman ja lapsen yhteisinä liikuntahetkinä.

Toiminta käynnistyi keväällä 2015 seitsemässä eri päiväkodissa pilottina ja on nyt vakiintumassa osaksi liikuntapalvelujen kausiryhmätoimintaa ja pienten lasten perheiden palveluja. Keväällä 2016 käynnistyi yhteensä 16 liikuntakerhoa eri päiväkodeilla, joihin osallistui kaiken kaikkiaan 160 lasta. Kerhojen ohjelmaan kuuluu perheliikuntaa ja ulkoliikuntaa, joiden tarkoitus on antaa perheille ideoita lasten kanssa yhdessä liikkumiseen hyödynnettäväksi liikuntakerhojen ulkopuolella.
Tulokset
Liikuntakerhoista hyötyvät ennen kaikkea 3–6-vuotiaat lapset ja heidän perheensä. Heille mahdollistuu kohtuuhintainen säännöllinen ohjattu liikuntaharrastus, jossa kolmannes kerroista on lapsen ja vanhemman yhteisiä liikuntahetkiä. Lasten liikunnan kausitarjonta kaupungin puolelta on kerhojen myötä lisääntynyt. Kerhot ovat tärkeää yhteistoimintaa kaupungin ja seurojen ja yhdistysten välillä, mitä kautta palveluja on saatu lisättyä ilman kaupungin henkilöstöresurssien kasvua.

Toiminta on edistänyt myös sisäisesti kaupungin eri palvelujen yhteistyötä. Liikuntapalvelujen työtekijät ovat tehneet yhteistyötä varhaiskasvatuspalvelujen ja vapaa-aika- ja osaamiskeskuksen kanssa, jolloin hanke on rikastuttanut kaikkien työtä.

Liikuntakerhoihin osallistuneilta on saatu asiakaskyselyn kautta hyvää palautetta. Liikuntakerhoissa apuohjaajina toimivat nuoret ovat saaneet työ- ja ohjauskokemusta lasten parissa ja he saavat toiminnasta opintopisteitä omasta oppilaitoksestaan. Kerhoja on hyödynnetty myös maahanmuuttajaperheiden kotouttamisessa.

Yhteyshenkilöt

Tuula Alkula
tuula.alkula(ät)jarvenpaa.fiJyri Marjamäki
jyri.marjamaki(ät)jarvenpaa.fi
hankekoordinaattori
Järvenpään kaupunki
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Tulosta