15.11.2016
Ikaalisten kaupungin Varhaiskasvatus, Ikaalinen

iPad-kahvilat varhaiskasvatuksessa

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Sekä 1.8.2016 voimaan tullut esiopetussuunnitelma, että uudet varhaiskasvatussuunnitelman perusteet edellyttävät tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämistä opetuksessa. Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen ryhmiin Ikaalisissa hankittiin iPadeja, mutta moni henkilökunnasta koki, ettei osaa käyttää laitteita.
Tarvittiin siis osaamisen lisäämistä iPadien peruskäytössä sekä laitteiden hyödyntämisessä pedagogisessa työssä lapsiryhmässä.
Ratkaisu
Itselläni on kokemus mentoroinnin hyödyllisyydestä oppimisessa, ja samalla kun ajalliset ja taloudelliset resurssit ovat lapsiryhmissä niukat, kehitimme iPad-kahvilat, joissa keskellä työpäivää annettiin työntekijöille mahdollisuus osallistua käytännönläheiseen mentorointitilaisuuteen, iPad-kahvilaan. Kahvilassa oli mahdollisuus saada opastusta laitteen peruskäyttöön sekä iPadien pedagogiseen hyödyntämiseen lasten kanssa tehtävässä työssä sekä myös jakaa ideoita ja osaamista.

Kahviloiden järjestämisessä hyödynsimme oman organisaatiomme ja työntekijöidemme osaamista, ylimääräisiä kustannuksia ei kahviloista näin ollen tullut. Kahvilan emäntänä toimi varhaiskasvatusyksikön johtaja Hanna Saine ja teknisestä tuesta vastasi Henri Hemmilä Ikaalisten kaupungin atk-tuesta.
Tulokset
iPad-kahviloissa kävi kahtena iltapäivänä liki 30 innokasta digiloikkaajaa, ja samalla saimme toiveita lisäkahviloista. Sittemmin iPad-kahviloita on järjestetty jo puolen kymmentä, ja henkilökunnan osaaminen on kahviloiden myötä kasvanut selvästi; olemme saaneet tvt-laitteet pedagogiseen käyttöön lapsiryhmissä, ja samalla olemme pystyneet vastaamaan esiopetussuunnitelman ja tulevan varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteisiin.

iPad-kahviloita järjestetään tulevaisuudessa tarpeen mukaan. Kahvila on kevyt toteuttaa, mutta sen hyöty on suuri!

Yhteyshenkilöt

Terhi Sarkki
terhi.sarkki(ät)ikaalinen.fi
vs. Varhaiskasvatuksen päällikkö
Ikaalisten kaupunki

Hanna Saine
hanna.saine(ät)ikaalinen.fi
Varhaiskasvatusyksikön johtaja
Ikaalisten kaupunki, Varhaiskasvatus
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta