25.11.2016
Nilakan kuntien (Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto) kirjastot, Keitele

Nilakan virtuaalikirjasto

Yhteistyössä: Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Kehitteillä

Tarve ja tavoitteet
Nilakan neljä kuntaa Pohjois-Savossa Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto, ovat olleet edelläkävijäkuntia ns. omatoimikirjastomallin luomisessa. Siinä asiakas pääsee kirjastoon omalla kirjastokortillaan ja pin-koodilla myös henkilöstöttömänä aikana.

Jotta asiakas voisi tarvitessaan saada henkilökohtaista palvelua myös henkilöstöttömässä kirjastossa asioidessaan, ryhdyimme luomaan virtuaalikirjastomallia. Mallissa neljän kunnan alueella yksi kirjasto päivystää videolla ja chatilla sekä neuvoo asiakkaita ja vastaa kaikista neljästä kirjastosta ja kodeista tuleviin kysymyksiin.
Ratkaisu
Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu -hanke, joka on Pohjois-Savossa maakunnallinen digitaalisuuden edistäjä, on ollut mukana toimintamallin luomisessa. Virtuaalikirjasto samoin kuin virtuaaliasiointi muilla Nilakan toimialoilla otetaan käyttöön 1.12.2016. Uusiksi asiakaspalveluvälineiksi otetaan video ja chat.

Asiakas voi ottaa yhteyttä Nilakan virtuaalikirjastoon nettisivuilta löytyvien painikkeiden avulla (Asioi heti -toimintona) joko chatilla tai videolla. Asiakkaan palvelupyyntö voidaan poimia mistä tahansa kirjastosta neljän kunnan alueella: kirjastoilla on käytössä sama aineistotietokanta ja he voivat neuvoa asiakasta aineistojen saatavuudessa, lainaamisessa ja palauttamisessa automaateilla, aineistopyynnöissä sekä muissa lainaamiseen liittyvissä asioissa.

eMaaseutu -hanke on vastannut asiointialustan hankkimisesta kuntiin pilotin ajaksi. Varsinainen toiminnan kehittämistyö on tullut kunnilta: lisäksi KunTeko 2020 -hankkeelta on saatu sparrausta toimintamallin luomiseen.
Tulokset
Lue sekä teknisistä että toiminnallisista tuloksista eMaaseutu-hankkeen pilottikoosteesta: http://www.savogrow.fi/kehittamispalvelut/sahkoiset_palvelut/pilotit/pilottiyhteenveto_nilakan_virtuaaliasiointi_seka_virtuaalikirjasto.469.news

Yhteyshenkilöt

Minna Jaakkola
minna.jaakkola(ät)savogrow.fi
viestintäpäällikkö
Kehitysyhtiö SavoGrow Oy / Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu -hanke
Sirpa Tyni
sirpa.tyni(ät)keitele.fi
kirjastonjohtaja
Keiteleen kunta

Minna Jaakkola
minna.jaakkola(ät)savogrow.fi
viestintäpäällikkö
Kehitysyhtiö SavoGrow Oy / Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu -hanke
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta