29.9.2020
Haminan avoin varhaiskasvatus, Hamina

Avointa varhaiskasvatusta poikkeusoloissaTarve ja tavoitteet
Haminan avoimessa varhaiskasvatuksessa lähdettiin pohtimaan, kuinka voisimme tuottaa perheille matalan kynnyksen palveluja toisella tapaa keväällä koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa. Avoin varhaiskasvatustoiminta ja kohtaamispaikat oli suljettava.

Mietimme, kuinka voisimme tuottaa palvelua turvallisuusohjeet huomioiden, jotta avointa varhaiskasvatusta ei tarvitsisi kokonaan sulkea. Halusimme tarjota matalan kynnyksen palvelua perheille tänä haastavana aikana. Tavoitteemme oli pystyä tukemaan perheiden jaksamista arjessa sekä tarjota tukea vanhemmuuteen ja turvaa lapsille.

Ratkaisu
Lähdimme keskustelemaan avoimen toiminnan henkilöstön kanssa ja ideoimaan. Avoimen varhaiskasvatuksen ohjaaja Johanna Kiviharju ideoi asiakkaita osallistavat tehtäväpisteet, jotka sijoitettiin eri lähi-ja luontokohteisiin. Perheet saivat käydä niissä suorittamassa lastensa kanssa eri aiheisia tehtäviä. Perheiltä tuli paljon positiivista palautetta. Ohjaajat tuottivat myös someen videoita, muun muassa vauva- ja vaunujumppaa, pihaleikkejä ja lorutuokoita, joita perheet pystyivät hyödyntämään kotoa käsin milloin hyvältä tuntui.

Teimme kyselyn perheille, olisiko heillä kiinnostusta ulkoilutusapuun. Useampi perhe ottikin tämän palvelun ilolla vastaan. Perhe sai varata ajan ohjaajalta ja he sopivat ulkoilupaikan. Ohjaaja ulkoilutti siis vain yhden perheen lapsia kerralla. Näin vanhempi sai omaa aikaa hoitaa asioita, vaikkapa kauppakäynnin ilman lasta sekä lapsi sai aikaa omalta tutulta hoitajalta koronan keskellä. Lapset juttelivat asioita hoitajien kanssa ja tämän kautta saatiin tuttua turvaa arkeen.

Saimme päälliköltämme täyden tuen kehittää palveluja. Kustannuksia ei tullut lisää, vaan tuotimme palvelun jo olemassa olevan työajan sisällä, jo olemassa olevilla omilla resursseillamme.
Tulokset
Teimme tiiminä tiiviisti töitä, keskustelimme ja arvioimme toimintaamme, mikä toimii tai mitä tulisi mahdollisesti muuttaa toimivammaksi. Kuuntelimme perheiden toiveita koko ajan tarkalla korvalla ja mietimme, kuinka pystymme niihin vastaamaan. Suunnittelimme, kehitimme ja tuotimme palveluja turvallisuusohjeet koko ajan mielessä pitäen.

Perheiltä tuli paljon positiivista palautetta toiminnasta. Myös neuvolasta tuli positiivista palautetta, että Haminan avoin varhaiskasvatus ei laittanut lappua luukulle, vaan muutti toimintatapaansa ja muokkasi sekä tuotti toimintaa turvallisuusohjeistus huomioiden. Kaikki toiminta oli ulkona, ja se oli suunniteltu niin, että perheet pystyivät itse aktivoitumaan itselle sopivaan aikaan. Virtuaalipalveluita pystyi käyttämään kotoa käsin. Rastipisteisiin pystyi osallistumaan turvavälit huomioiden. Pisteitä oli useita eri puolilla kaupunkia. Ulkoilutusapua tarjottiin aina vain yhdelle perheelle kerrallaan . Lapsi otettiin vastaan turvallisuus- ja hygieniaohjeet huomioiden.

Näistä toiminnoista ja palveluista jäi hyvä pohja, jota hyödynnetään myös perusarjessa. Esimerkiksi rastipisteet lähiluonnossa tai virtuaalipalvelut somessa tuotetaan perheiden pyynnöstä myös tänä syksynä.

Jos tulee tilanne, että toimintaa on supistettava esimerkiksi koronan vuoksi jossakin kohtaa jatkossa, meidän on helppo siirtyä näihin korvaaviin toimintoihin. Työntekijät työllistyvät tätä kautta ja perheet saavat ennaltaehkäisevää sekä vanhemmuutta tukevaa palvelua.

Tutustu toimintaan: https://www.facebook.com/Haminan-kaupungin-avoin-varhaiskasvatus-321891574894455

Yhteyshenkilöt

Sanna Silvo
sanna.silvo(ät)hamina.fi
varhaiskasvatuksen esimies
Haminan kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta