25.9.2025
Espoo Catering Oy, Espoo

Espoo Catering hyvän duunifiiliksen kehittäjänä

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Espoo Cateringin työhyvinvoinnin kehittämistyö sai vauhtia koronapandemian aikana. Tuolloin tunnistimme tarpeen vahvistaa henkilöstömme jaksamista, parantaa heidän mahdollisuuksia osallistua toiminnan kehittämiseen sekä kehittää johtamisen laatua. Lähdimme siis tavoittelemaan parempaa yhteistyön ja yhdessä tekemisen kulttuuria ja tavoitteemme oli yksinkertaisesti tämän kautta parantaa henkilöstömme duunifiilistä – olemme brändänneet tämän tavoitteemme mukaisesti HDF-työksi!
Ratkaisu
Olemme tehneet kehittämistyötä pitkäjänteisesti ja monella eri tasolla jo useamman vuoden ajan. Tänä aikana olemme löytäneet uusia toimintamalleja, työvälineitä, palkitsemisen tapoja ja ulkoisia kumppaneita.

Haluamme pysyä kärryillä HDF:stä eli henkilöstömme duunifiiliksestä, ja meillä on tähän useampikin konsti: Juttelemme tietysti henkilöstön kanssa päivittäin ja kuulemme mitä käytävillä keskustellaan, mutta tämän lisäksi teemme neljästi vuodessa Fiilismittari-kyselyn, josta saamme tietoa juuri tämän hetkisestä työfiiliksestä. Tämän lisäksi teemme vuosittain myös muita työhyvinvointiin liittyviä kyselyitä. Meillä on intranetissä Pulinaboksi, jossa henkilöstö saa tuoda esiin ajatuksiaan ja kysymyksiä ja keskustella toistensa kanssa. Jokaisen Fiilismittari-kyselyn jälkeen järjestämme yrityksen johdon ja aluepäälliköidemme yhteisen HDF-palaverin, jossa analysoimme tulokset ja mietimme kuinka voimme parantaa työfiilistä. Teemme lisäksi jokaiselle alueelle oman yhteenvedon Fiilismittarin tuloksista. Nämä käydään yhdessä läpi tiimipalavereissa ja tiimit lähtevät kehittämään toimintaa palautteen pohjalta.

Hyvän duunifiiliksen kehittämiseen liittyy vahvasti myös johtamisen ja esihenkilötyön kehittäminen, ja olemmekin järjestäneet viimeisen parin vuoden aikana suunnitelmallisesti esihenkilövalmennusta, ihan alusta alkaen: Mitä on esihenkilötyö ja mikä on minun vastuuni esihenkilötyönä? Esihenkilötyön tukemiseksi rakensimme esihenkilöille myös oman Esco-intranetin, josta he löytävät ikään kuin esihenkilötyön käsikirjan – vastauksia moniin esihenkilöitä askarruttaviin kysymyksiin. Toteutimme myös ison tiimiorganisaatio-muutoksen, joissa selkeytimme keittiöiden esihenkilöiden roolia ja vahvistimme sitä kautta tiimien itseohjautuvuutta.

Esihenkilötyön vahvistaminen jatkuu myös vuonna 2026. Käynnistämme nimittäin laajan valmennusohjelman, jossa esihenkilöt tekevät 360-arvioinnit, ja kehityskohteisiin tartutaan innostavasti coaching-valmennuksen kautta.

Kun saamme uuden EC-läisen taloon, on hyvän duunifiiliksen pohjana tietysti toimiva perehdytys. Kattavan ja yhdenmukaisen perehdytyksen varmistamiseksi rakensimme sähköisen Pecca-perehdytysjärjestelmän, johon koko henkilöstöllä on pääsy heti työsuhteen alusta alkaen. Sekä Pecca että järjestämämme perehdytysiltapäivä ovat molemmat sekä suomeksi että englanniksi. Uusi työntekijä saa myös pienen tervetulopaketin aloittaessaan työt meillä. Uusin kehityshankkeemme on EC Akatemia, jossa yhdistämme perehdytyksen sekä koulutus- että uramahdollisuudet.

Henkilöstömme työhyvinvoinnin pohjana on tietysti sekä henkisesti että fyysisesti turvallinen työympäristö. Fyysisen hyvinvoinnin pohja rakentuu mm. työsuojelun vuosikellosta, turvallisuuskävelyistä sekä riskien arvioinneista. Henkistä hyvinvointia rakennamme valtavan monella eri tavalla. Yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus ovat meille tärkeitä arvoja, ja meillä on nollatoleranssi kaikkeen kiusaamiseen. Meillä on käytössä varhaisen välittämisen malli, ja monikulttuurisessa työympäristössä arvostamme henkilöstömme erilaisuutta. Hyvän duunifiiliksen rinnalle olemmekin ottaneet myös toisen termin: Huomaa Hyvä.

Palkitsemme työntekijöitämme pienin palkinnoin ja tunnustuksin, sekä valitsemalla kuukausittain Kuukauden työntekijän ja vuosittain Vuoden ammattilainen –voittajat eri sarjoissa. Jaamme onnistumisia meidän intranetissä ja osallistumme vuosittain mm. catering-alan PRO-kilpailuun, Espoo Päivään ja myös vapaa-ajan tapahtumiin, kuten Naisten Kymppiin.

Yhdessä tekeminen on toisinaan haastavaa, sillä meillä on yhteensä noin 200 keittiötä ympäri Espoon. Ja monissa keittiöissä työskentelee vain yksi työntekijä. Kehittämistyössä on kuitenkin ollut mukana jokainen työntekijä, toimitusjohtajasta ruokapalvelutyöntekijään. Ja olemme myös löytäneet tähän haasteeseen paljon ratkaisuja: Teams-palaverit ovat jo arkipäivää, samoin Teamseissa käytettävät idea-seinät ja muut osallistavat elementit. Intranetin Pulinaboksissa voi jakaa ajatuksia, ja kehitysprojekteihimme kuuluu olennaisena osana työpajat, joissa henkilöstömme saa kehittää toimintaa.

Olemme tehneet suuren osan kehittämisestä sisäisesti, mutta mukana on ollut myös ulkopuolisia kumppaneita, mm. meidän työterveys, esihenkilökoulutuksen valmentajat ja IT-alustojen palveluntarjoajat. Emme ole kuitenkaan ajatelleet näitä ”ylimääräisinä kustannuksina” tai ”extra-työnä” vaan normaalina toiminnan – hyvän duunifiiliksen - kehittämisenä. Ja kehitystyö jatkuu.
Tulokset
Jo korona-aikana näimme henkilöstömme yhdistyvän haastavissa tilanteissa ja kaiken epävarmuuden keskellä. Henkilöstömme siirtyi keittiöstä toiseen auttamaan toinen toisiaan. Poimimme kehitystyön ehkä tähän saakka suurimman hedelmän alkukesästä, kun saimme työhyvinvointia kuvaavassa Fiilismittarissa historiamme parhaan tuloksen.

”Huomaa hyvä” on kantava voima myös asiakastyössä. Uskomme vahvasti siihen, että hyvinvoiva henkilöstö näkyy myös asiakkaalle iloisena, energisenä ja sitoutuneena palveluna. Meidän kouluruokakyselyn tulokset paranivat tänä vuonna viime vuodesta, ja saimme erityisen hyvän arvosanan asiakaspalvelustamme.

Emme mittaa duunifiilistä euroina, tai laske paremman duunifiiliksen säästöjä. Kehitystyömme on jatkuvaa. Meidän sairauspoissaolot ovat matalalla tasolla, ja iloitsemme tästä, sillä se on jälleen yksi mittari siihen, että meidän henkilöstömme voi hyvin, ja tekee töitä hyvällä duunifiiliksellä.

Yhteyshenkilöt

Jaana Uusi-Kilponen
jaana.uusi-kilponen(ät)espoocatering.fi
Henkilöstö- ja työsuojelupäällikkö
Espoo Catering Oy
Sanni Haapasalmi
sanni.haapasalmi(ät)espoocatering.fi
Työsuojeluvaltuutettu
Espoo Catering Oy
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta