18.2.2020
Kemin kaupunki, Kaupunginkanslian Vihreä ja kestävä Kemi -hanke , Kemi

Hävikistä hyvikiksi - sosiaalinen keittiö

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Kemin kaupungin koordinoima hävikkiruokatyöryhmä pohti, voisiko kaupungilla olla rooli ruokahävikin vähentämisessä. Esimerkiksi koulujen ruokaloissa valmisruokahävikki on ongelma. Kaupungille tarjoutui mahdollisuus palkata kasvisruokaohjaaja, jolla oli hyviä ideoita kauppojen hävikin vähentämiseksi. Päätettiin yhteistyössä Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeen kanssa aloittaa sosiaalisen keittiön kehittäminen. Mallia lähdettiin toteuttamaan helmikuussa 2019.

Kasvisruokaohjaaja loi verkostoja eri toimijoiden, muun muassa kolmannen sektorin kanssa, sosiaalisen keittiön tapahtumien järjestämiseksi. Hän selvitti myös, minkä verran ja millaista hävikkiä paikallisista kaupoista olisi saatavilla. Jo toimiviin hävikkiruuan jakeluihin ei haluttu puuttua. Selvisi, että kasvikset, hedelmät ja kasvisruuat eivät useista syistä johtuen päädy jo toimiviin ruokajakeluihin, joten niitä olisi saatavilla sosiaalisen keittiön kokeiluun.

Toiminnan tavoitteiksi asetettiin ruokahävikin vähentäminen kaupoissa ja tietoa jakamalla myös kotitalouksissa, kasvisruokailun edistäminen, ruuanlaittotaitojen parantaminen sekä sosiaalisen toiminnan lisääminen.
Ratkaisu
Kasvisruokaohjaajan käyttöön annettiin kaupungintalolta alkeellinen keittiötila, jossa oli vesipiste ja jonne hankittiin jääkaappeja ja pakastimia. Ne saatiin lahjoituksina paikallisilta asukkailta ja kodinkoneliikkeeltä. Vihreä ja kestävä Kemi -hanke hankki muun muassa tehosekoittimen ja astioita. Kaupunki hankki sähköavusteisen tavarapyörän, jolla kasvisruokaohjaaja haki 1-3 paikallisesta kaupasta muutoin hävikkiin menossa olevia kasviksia, hedelmiä ja kasvisruokia 1-2 kertaa viikossa. Keittiössään hän karsi ainekset, soseutti, paloitteli tai muuten käsitteli ne säilöttäväksi pakastimeen tai jääkaappiin.

Kasvisruokaohjaaja järjesti 1-3 kertaa viikossa sosiaalisen keittiön tilaisuuksia erilaisten ryhmien kanssa. Tilaisuuksissa he laittoivat kasvisruokaa yhdessä ja söivät yhdessä. Mukana oli muun muassa äiti-lapsi-ryhmiä, äijiä, kehitysvammaisia, mielenterveyskuntoutujia, opiskelijoita, koululaisia, opettajia, päiväkotiryhmiä ja maahanmuuttajia. Ruokana saattoi olla smoothie tai monen ruokalajin ateria tai jotain siltä väliltä.

Toimintaa pyöritti pääasiassa kasvisravinto-ohjaaja. Välillä hänen apunaan oli työkokeilussa oleva henkilö sekä isommissa tapahtumissa (esimerkiksi messut) lisäksi 1-3 hanketyöntekijää. Sosiaalisen keittiön tapahtumissa ruokaa tehtiin yhdessä osallistujien kanssa ohjaajan koordinoimana.

Muutaman pienehkön alkuhankinnan jälkeen toiminnan kustannukset ovat olleet hyvin pienet. Lähinnä on tarvittu pieniä lisäyksiä esimerkiksi mausteisiin ja jauhoihin. Kustannuksiin on voinut osallistua Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeen lisäksi myös kulloiseenkin sosiaalisen keittiön tapahtumaan osallistuva yhteisö (esim. SPR).

Hanke on EAKR-rahoitteinen.
Tulokset
Sosiaalisesta keittiöstä tuli erittäin suosittu. Lähellekään kaikkia pyydettyjä tilaisuuksia ei ehditty järjestää. Kokeilun aikana (helmi-marraskuu 2019) järjestettiin noin 70 tapahtumaa. Kun laskee mukaan messut, joissa sosiaalisen keittiön smoothieta ja muita maistiaisia jaettiin, kohdattujen ihmisten määrä oli tuona aikana useita tuhansia. Perinteisemmissä sosiaalisen keittiön tapahtumissakin satoja.

Hävikki-sanan tilalle vaihdettiin Facebookissa järjestetyn yleisökilpailun voittaja "hyvikki". Kun ruoka kerran syödään, se ei olekaan hävikkiä, vaan läheltä-piti, eli hyvikkiä. Hyvikkiä haettiin kaupoista vähintään 7000 m3. Todennäköisempi määrä on 10 000 m3. Tarkkaa määrää ei ole mitattu. Kaupat ovat tyytyväisiä hävikin muuttumisesta hyvikiksi ja kertoivat toiminnan pienentäneen biojätelaskujaan.

Kolmannen sektorin ryhmien kokoontumisissa opitaan tekemään ja nautitaan terveellisiä ja maksuttomia hyvikkivälipaloja. Osallistujat saavat tietoutta kasviksista, oppivat tekemään terveellistä ruokaa ylipäätään ja erityisesti kasvisruokaa. Ja sosiaalisena aspektina vielä yhdessä tekeminen ja syöminen. Osallistujien palaute on ollut kautta linjan ylistävää!

Kasvisruokatietoutta jaettiin myös saadun mediahuomion yhteydessä. Kokeilun jälkeen toimintaa jatketaan ja kehitetään edelleen sopivammissa tiloissa 1.1.2020 alkaen Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä -hankkeessa.

Yhteyshenkilöt

Eija Kinnunen
eija.kinnunen(ät)kemi.fi


Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat