27.9.2019
Hämeenkyrön sosiaali- ja terveyskeskus, Dialyysiyksikkö, Hämeenkyrö

Hyvinvointia arkeen -kurssipäivät dialyysipotilaille

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Hämeenkyrön dialyysiyksikössä on koko sen toimiajan (23v) haluttu panostaa yhteisöllisyyteen ja vaativassa hoidossa käyvien potilaiden jaksamiseen ja elämänlaatuun.
Me dialyysihoitajat haluamme olla rinnallakulkijoita ja kannustajia sekä ammattilaisia, jotka antavat tietoa. Hyvinvointia keholle ja mielelle-teemapäivien myötä halusimme lähennyttää eri hoitovuoroissa käyviä potilaita ja heidän läheisiään antamaan vertaistukea toisilleen. Hoitohenkilökunta halusi myös uutta tietoa ja ammattilaisapua kannustamaan potilaita itsehoidossa. Liikunta ja ravitsemus ovat tärkeä osa hyvinvointia, joten virkistyspäivä näiden aiheiden tiimoilta lähti hoitajien ideoinnista.
Ratkaisu
Munuais- ja maksaliiton työntekijät halusivat tulla Hämeenkyrön dialyysiyksikköön suunnittelemaan avokurssia kanssamme. Työntekijät innostuivat aiheistamme ja yhdessä mietittiin paikkakunnaltamme sopivat kohteet. Myös potilaiden toiveita kuultiin ja kurssipäiviä mainostettiin myös potilaiden läheisille. Munuais- ja maksaliiton kautta järjestyi myös asiantuntijat päiville. Kurssipaikoiksi valikoitui Kulttuurikeskus Heiska liikuntateemapäivään ja Hämeenkyrön yhteiskoulu kokkauspäiväksi. Nautitaan ruuasta-teemapäivä piti sisällään yhteisen kauppamatkan sekä ruuan valmistuksen opetuskeittiössä.
Koska kurssipäivät ajoittuivat lauantaille, dialyysihoidot toteutettiin iltavuorossa kurssin jälkeen. Tämä mahdollisti myös useamman dialyysisairaanhoitajan osallistumisen.
Kustannuksia ei teemapäivistä tullut osallistujille vaan Munuais- ja maksaliitto toteutti sen Veikkauksen rahoituksella.
Tulokset
Dialyysiyksikkömme yhteisöllisyys lisääntyi ja jokainen osallistuja sai varmasti voimavaroja arkeen sekä paljon tietoa myös esim. ihon ja hampaiden hoidosta. Liikuntapäivän yhteiset liikuntaleikit ja jumppa auttoivat huomaamaan, että rajoitteista huolimatta pystyy kuntoilemaan, kukin tavallaan. Ruokapäivässä ravitsemussuunnittelija opasti ja informoi ja antoi konkreettista tietoa ruoka-ainevalinnoista, mikä hyödyttää osallistujia vielä pitkään.

Yhteyshenkilöt

Terhi Hakala
terhi.hakala(ät)hameenkyro.fi
Dailyysin vastaava sairaanhoitaja
Hämeenkyrön sosiaali- ja terveyskeskus/ Dialyysi
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat