5.6.2017
Hämeenlinnan ikäihmisten hoito ja hoiva sekä Hauhon kotihoito/kuntouttava päivätoiminta, Hämeenlinna

Ikäihmisille suunnattu sporttikassi

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Lähdettiin kehittämään kotihoidon, päivätoiminnan ja palvelutalon asiakkaille sporttikassia, joka mahdollistaa tehokkaan ja monipuolisen harjoittelun esim. kotona. Sporttikassia voivat hyödyntää hoitohenkilökunta, omaiset, ystävät ja kuka tahansa muu, joka tukee asiakkaan harjoittelua.

Sporttikassilla toivotaan olevan hyödyllinen vaikutus asiakkaan toimintakykyyn, koska harjoitteluvälineet ovat jo kotona valmiina esim. kun hoitaja tulee kotikäynnille. Näin ollen harjoittelun aloittaminen on helppoa ja vaivatonta. Sporttikassi on saanut positiivista palautetta asiakkailta ja omaisilta. Sporttikassin idea on levinnyt näin muihinkin kotihoidon yksikköihin hyödynnettäviksi.
Ratkaisu
Fysioterapeutti Mari Hautamäki ja kuntouttavan päivätoiminnan vetäjä Anne Suominen lähtivät miettimään, miten asiakkaat, jotka eivät pääse kuntosalille harjoittelemaan, voisivat harjoitella monipuolisesti ja tehokkaasti kotona. Seuraavaksi mietittiin sporttikassin harjoitusvälineitä sekä ohjeita harjoitteluun.

Sporttikassi sisältää mm. nilkkatarra-ja käsipainoja, askelmerkkejä, pikkupalloja, hernepusseja sekä erilaisia jumppaohjeita. Sporttikassin kustannukset ovat pienet ja hyöty suuri.
Tulokset
Kun kotihoidon asiakkaalla aloitetaan 8-viikon tehostettu kotikuntoutusjakso, sporttikassi toimitetaan asiakkaan kotiin. Näin ollen hoitajat, omaiset ja ystävät voivat myös hyödyntää sporttikassin sisältöä harjoittelussa.

Säästöjä syntyy siitä, että asiakkaan toimintakyky pysyy ennallaan tai jopa paranee. Tämä mahdollistaa asiakkaan asumisen kotona pitkään.

Sporttikassia voivat käyttää myös kuntouttavan päivätoiminnan sekä palvelutalon asiakkaat. Muutama sporttikassi on myös hyödynnettävissä palvelutalosssa.
Tuttu sanonta "liike on lääke" pitää siis paikkansa :)

Yhteyshenkilöt

Anne Suominen
anne.suominen(ät)hameenlinna.fi
lähihoitaja
Hämeenlinnan ikäihmisten hoito ja hoiva
Anne Suominen
anne.suominen(ät)hameenlinna.fi
lähihoitaja
Hämeenlinnan ikäihmisten hoito ja hoiva

Mari Hautamäki
mari.hautamaki(ät)hameenlinna.fi
fysioterapeutti
Hämeenlinnan ikäihmisten hoito ja hoiva
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta