25.6.2018
Rovaniemen kaupunki, Terveyspalvelut, Suun terveydenhuolto, Rovaniemi

Joustava klinikka

Palkittu!
Palkittu
Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Rovaniemellä on pitkään ollut yli 5 kk jonot kiirettömään hammashoitoon. Jonon purkamiseksi olemme jo aiemmin tehneet monia pieniä muutoksia toimintaamme, mutta mikään ei ole tuntunut olevan riittävän tehokasta. Syksyllä 2017 lähdimme valmistelemaan toiminnanohjausjärjestelmän koekäyttöä. Meillä se vaati myös uusia tilaratkaisuja.

Tavoitteeksemme asetettiin kiireettömän hammashoitojonon purkaminen siten, että toukokuun 2018 loppuun mennessä kiireettömään hoitoon pääsisi kolmessa kuukaudessa, eikä uusia asiakkaita laitettaisi enää jonoon.
Ratkaisu
Toiminnan kehittämisessä lähdimme liikkeelle tilaratkaisuista: minimi vaatimuksena oli 8 hoitohuonetta, joissa kaikissa voi työskennellä sekä hammaslääkäri että suuhygienisti. Meille tämä tarkoitti kahta uutta hoitohuonetta, sekä kahden vanhan hoitokoneen uusimista. Yhtäaikaa tilasuunnittelun kanssa henkilökuntaa valmisteltiin tulevaan toiminnan muutokseen. Henkilökunta otettiin mukaan toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.

Uutena toimintamallina käytännön työhön otettiin käyttöön "kerralla kuntoon" -malli, jota toteutetaan toiminnanohjausjärjestelmän avulla. Ajanvaraus uuteen Joustava klinikkaa aloitettiin 8.1.2018 ja toiminta lähti pyörimään 30.1.2018. Joustava klinikka toimii kolmena päivänä viikossa tiistaista torstaihin yhdessä hammashoitolassa. Koko henkilökunta osallistuu vuorollaan Joustava klinikan toimintaan.
Tulokset
Nimensä mukaisesti Joustava klinikka joustaa sekä potilaan että organisaation suuntaan. Potilaan tullessa hammashoitoon Joustava klinikkaan, hoitava hammaslääkäri tai suuhygienisti arvioi hoitoon tarvittavan ajan yksilöllisesti. Tämä mahdollistaa hoitohenkilökunnan tehokkaan ajankäytön sekä vähentää potilaan ja ammattilaisten odottelua: aloitettu työ voidaan aina tehdä loppuun, potilaalle voidaan tehdä useampia toimenpiteitä yhdellä käynnillä, jolloin jatkoaikojen tarve vähenee. Mikäli, esimerkiksi sairastapauksen vuoksi, henkilökuntaa on puuttunut toiminnasta, ei potilasaikoja ole juurikaan jouduttu perumaan, silloin tehdään vain vähemmän toimenpiteitä.

Rovaniemellä kiireettömän hoidon hoitojono saatiin purettua kokonaan toukokuussa 2018. Tällä hetkellä potilas saa ajan kiireettömään hammashoitoon kahden kuukauden kuluessa. Yli 60% potilaista on hoidettu kuntoon yhdellä käyntikerralla ja jatkoaikojen tarve on näin vähentynyt. Palaute toiminnasta niin henkilökunnalta kuin potilailta on ollut pääasiassa positiivista. Toiminnan käyttöönoton myötä asiakasmaksutulot ovat lisääntyneet ja välinehuollon menot vähentyneet.

Joustava klinikka on tarkoitus ottaa pysyväksi osaksi normaali toimintaamme nyt ja tulevaisuudessa.

Yhteyshenkilöt

Eeva-Riitta Ylikärppä
eeva-riitta.ylikarppa(ät)rovaniemi.fi
vs. ylihammaslääkäri
ROVANIEMEN KAUPUNKI, Terveyspalvelut, Suun terveydenhuolto
Tiina Lindfors
tiina.lindfors(ät)rovaniemi.fi

Rovaniemen kaupunki, Terveyspalvelut, Suun terveydenhuolto
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta