11.10.2019
Lempäälän kunta,
Lempäälä
Kaikille kuntalaisille avoin Tsemppi Cafe mielenterveysasioiden tiedonsaantiin
Tykätty
0
kertaa.
Palkittu
Valmis
Tarve ja tavoitteet
Idea matalankynnyksen mielenterveysasioiden saamispaikasta syntyi lisääntyneiden mielenterveyspalvelujen kysynnän vuoksi. Halusimme tarjota ennaltaehkäisevää ja myös elämään sisältöä tuovaa toimintaa. Tsemppi Cafe tarjoaa ihmisille kohtaamis- ja tiedonsaanti paikan Lempäälän keskustassa yhdessä evankelisluterilaisen seurakunnan kanssa. Lempäälä on muuttovoittoinen kunta ja ihmisiltä uupuu sosiaalinen verkosto monesti tänä päivänä muutettaessa. Samalla Tsempppi Cafe antaa matalan kynnyksen tutustua uusiin ihmisiin. Ideoimme Tsemppi Cafeta yhdessä seurakunnan ja psykiatrian yksikön henkilöstön kanssa. Seurakunnalla oli tarjota kahvilatila paikaksi ja psykiatrian yksiköstä, sosiaalitoimesta ja kolmannen sektorin palveluista kokoamme asiantuntijaesiintyjät Tsemppi Cafe kerroille. Seurakunnan työntekijä toimii tilaisuuden "emäntänä". Kuntalaiset saavat ehdottaa aiheita ja kokoamme niistä ohjelman.
Tavoitteena toiminnalle on mielenterveyden hyvinvoinnin edistäminen annetun tiedon, omahoito-ohjeiden ja kokemusten jakamisten kautta. Tilaisuus on tarkoitettu myös muilla kuntasektorilla toimivien työntekijöiden koulutustilaisuudeksi, omaisille ja sairastuneille ja omasta terveydestään kiinnostuneille kuntalaisille annettavaksi matalan kynnyksen hoidoksi sekä syrjäytymisen ehkäisyksi.
Tavoitteeksi asetettiin mukava yhdessä olo ja avoin keskustelu, joka ollaankin saavutettu. Myös kokemus siitä, että mielenterveysongelmat eivät ole häpeällinen asia ja niihin voidaan vaikuttaa ja saada apua. Tavoitteena oli myös saada ihmisiä lähtemään ulos ja tapaamaan muita ihmisiä edes Tsemppi Cafe kerroilla.
Ratkaisu
Tapasimme yhdessä asiantiimoilta, minä psykiatrian yksikön vastaava sairaanhoitaja ja seurakunnan diakoni. Loimme yhdessä rungon kuntalaisilta saaduista toiveista ja palutteista sekä työmme tuoman kokemuksen pohjalta. Sovimme paikaksi seurakunnan omistaman kahvila Olkkarin ja vastaava sairaanhoitajan tehtäväksi sovimme hankkia esiintyjät kerroille. Markkinoimme uutta toimintaa sosiaalisessa mediassa, eri kunta sektoreille lähetetyillä mainoksilla ja lehtijutuilla. Mitään rahoitusta ei Tsemppi Cafeseen ole pyydetty eikä käytetty. Tsemppi Cafen kahvi ja pullatarjoilun tarjoaa seurakunta ja esiintyjät tekevät työnsä osana heidän tehtävän kuvaansa. Kolmannen sektorin palvelujen tuottajat ovat rahoittaneet esittäjävierailunsa itse.
Kehittämisessä on ollut mukana kuntalaiset, psykiatrian yksikön ja seurakunnan työntekijät.
Tulokset
Mielenterveyden stigmaa ollaan saatu madallettua. Faktatietoa ei ole, mutta "mutu-tuntuma" on, että mielenterveysongelmiin on saatu apua varhaisemmassa vaiheessa ja arjessa jaksaminen paranee ihmisillä, jotka ovat löytäneet tämän toiminnan omaksi paikakseen.Psykiatrian asiantuntemusta pyydetään tänä päivänä hyvin monelle erisektorin alalle. Pystymme kohdentamaan ja jakamaan osaamistamme tämän toiminnan kautta moneen suuntaan, joka säästää sitten psykiatrisen erikoissairaanhoidon resursseja niitä kipeästi tarvitseville. Myös ennaltaehkäisevää toimintaa kuntaan ollaan saatu näin luotua.
Yhteisöllisyys kunnan sisällä on noussut ja yhteistyö seurakunnan kanssa tiivistynyt ja kuntalaisten saaman palvelun laatu noussut.
Toiminta on jatkunut nyt 1,5 vuotta ja sen on tarkoitus jatkua myös tulevaisuudessa samalla lailla.
Yhteyshenkilöt
Minna Salonen
minna.salonen(ät)lempaala.fi
vastaava sairaanhoitaja
Lempäälän kunta, terveystoimi, psykiatrian yksikkö
minna.salonen(ät)lempaala.fi
vastaava sairaanhoitaja
Lempäälän kunta, terveystoimi, psykiatrian yksikkö
Tiina Salminen
tiina.salminen(ät)lempaala.fi
vs. apulaisylilääkäri
Lempäälän kunta, terveystoimi, psykiatrian yksikkö
tiina.salminen(ät)lempaala.fi
vs. apulaisylilääkäri
Lempäälän kunta, terveystoimi, psykiatrian yksikkö
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät
palvelujen käyttäjät
Toimialat
Toiminnot
Teemat
Henkilöstön osaamisen ja ammattitaidon kehittäminen Kustannussäästöt Monimuotoisuus ja monikulttuurisuus Monimuotoisuus ja yhdenvertaisuus Palvelu- ja kumppaniverkoston kehittäminen Palvelujen laatu ja asiakaslähtöisyys Palvelujen vaikuttavuuden parantaminen Prosessien ja toimintatapojen kehittäminen Sairauspoissaolojen vähentäminen Tuottavuuden parantaminen Työelämän laatu kokonaisuudessaan Työhyvinvoinnin parantaminen Työkyvyn parantaminen Yhteistyö yli yksikkörajojen