15.10.2019
Rovaniemen kaupunki, Vapaa-ajan palvelut, Rovaniemi

Kanava palvelu - kulttuurijulkaisu Rovaniemen katukuvassa

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Rovaniemen kaupungissa loistaa aina kaamoksen aikaan Kanava. Kanava on uudenlainen kulttuurijulkaisu Facebookissa ja Rovaniemen kadulla. Sen tarkoituksena on parantaa paikallisen kulttuurin tunnettuutta ja keskusta-alueen viihtyisyyttä. Kanava yhdistää ja tekee näkyväksi rovaniemeläisten kulttuuritahojen viestintää. Facebook-julkaisut ja kaupungin tapahtumakalenterin menotiedot projisoidaan katukuvaan mediataiteen keinoin. Kanava mahdollistaa myös muun kuin kulttuuritiedottamisen. Kanavassa on ilmoitettu mm. influenssarokotusajat ja -paikat.

Projisointi toteutetaan yhteystyössä Santa Claus Hotellin ja Kauppakeskus Sampokeskuksen kanssa. Tekninen kalusto sijaitsee Hotellin tiloissa, josta projisointi heijastetaan Kauppakeskuksen isolle Kanavaseinälle. Kanava palvelun toimintaa koordinoidaan Rovaniemen kaupungin kulttuuritoimistosta käsin ja vastaavana toimii hallintosihteeri Soili Kaihua.

Idea kehittämisestä syntyi Kanava -hankkeen toteuttamisen myötä. Hanke onnistui hyvin ja toimintamallia haluttiin kehittää ja jalkauttaa se uudenlaisena eri toimijoiden käyttöön. Lisäksi tavoiteltiin palvelun tunnettuuden edistämistä erilaisilla markkinointikeinoilla. Uudistamiseen oli yhteinen tahtotila Rovaniemen kulttuuripalvelujen ja eri verkostojen kesken.
Ratkaisu
Kehittämisen aikana uudistettiin käyttöjärjestelmää ja sen käytettävyyttä, neuvoteltiin uusia toimijasopimuksia ja kutsuttiin lisää uusia toimijoita mukaan tekemään Kanavaan sisältöä. Kutsuun vastasivat myös monet tapahtumatuottajat kuten Arctic Lapland Rally, Reindeer Races in Rovaniemi -Porokisat, Arctic Design Week, Tonttukaruselli ja monet muut pohjoiset toimijat. Kehittämistyöhön osallistui vapaa-ajanlautakunta, vapaa-ajan palvelujen johtoryhmä, kulttuuritoimi, vapaa-ajan palvelujen palvelupäällikkö Merja Tervo ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Antti Lassila. Kehittämisideoita pyydettiin asiakkailta ja sisällöntuottajilta. Ideoita saatiin runsaasti ja niiden pohjalta kehittämistyötä jatkettiin.

Sovittiin, että projisoinnissa julkaistaan Kanavan Facebook sisällöt ja, että jokainen toimija julkaisee päivitykset itse. Kehittämityön myötä tavoiteltiin myös kuvien julkaisemista Facebookin kautta ja videoiden ja tapahtumien streaming-palvelua. Kehittämistä on tehty kulttuuritoimessa omin voimin ja Kanava-toimintaa varten on varaus vapaa-ajan palvelujen budjetissa. Kanava palvelusta saatu palaute on ollut rohkaisevaa ja innostavaa.
Tulokset
Kanava on harvinainen innovaatio joka on löytänyt paikkansa rovaniemeläisessä katukuvassa ja toimintakulttuurissa. Keskeinen muutos oli, että projisointia osataan nykypäivänä hyödyntää monipuolisesti viestintävälineenä. Rovaniemeläisten lisäksi moni turisti seisahtuu Lordin aukiolle katsomaan Kanavan vaihtuvaa tarjontaa samalla kuin sisällöntuottajat keksivät uusia ideoita. Huomionarvoista on myös se, että Kanavaa hyödyntävät tahot ja toimijat lisääntyvät vuosi vuodelta ja sen myötä tulee myös kehittämistyöhön uusia haasteita ja toiveita. Kanava tekee kulttuuri- ja muitakin palveluja näkyväksi ja nostaa visuaalisesti esiin tekemisen tuloksia ja onnistumisia. Kanava nostaa esille myös Rovaniemen kaupungin monipuolisen tapahtumakalenterin sisältöjä.

Kanavassa voi nykypäivänä nähdä taidenäyttelyitä, nähdä ja kuulla runolausuntaa, seurata pienten tonttujen joulun odotusta ja jännittää monien eri kisojen tuloksia ja vaiheita. Kanava on avoinna aina pimeän aikaan lokakuusta maaliskuun loppuun.

Tänä vuonna Kanavan avajaiset pidettiin alkavassa kaamoksessa 10.10. Ohjelmassa Lordin aukiolla oli Rovaniemen virallisen rytmiorkesterin Kunnan Poikien esiintyminen Sampokeskuksen ala-aulassa, esitys streamattiin Sampokeskuksen Kanava seinälle, Tulitaide-esitys, tanssiryhmä Kuuranvalkeiden valoesitys, Sampokeskuksen lasivitriinissä.
Lisäksi Kanava seinälle heijastettiin Rovaniemen vanhoja valokuvia Paavalniemestä, Oodi Rovaniemelle videoteos sekä Arttu Niemisen videoinstallaatio: Tietoisuus.
Liitteet
Kanava_0027.jpg
Kanava_0647.jpg
Kuva Jussi Leinonen Lapin Kansa.jpg

Yhteyshenkilöt

Soili Kaihua
soili.kaihua(ät)rovaniemi.fi
Hallintosihteeri
Rovaniemen kaupunki

Merja Tervo
merja.tervo(ät)rovaniemi.fi
Palvelualuepäällikkö
Rovaniemen kaupunki
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Tulosta