19.9.2019
Kangasalan kaupunki, Kaupunginkirjasto, Kangasala

Kangasalan kirjastossa siirryttiin yhteishankintaan

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Vuonna 2018 Kangasalan kaupunginkirjastossa siirryttiin kokoelmien kelluttamiseen. Tästä luontaisena jatkumona pidettiin yhteishankintaan siirtymistä, joka aloitettiin vuoden 2019 alussa. Toisin sanoen jokaisessa toimipisteessä ei enää tehdä hankintoja erikseen, vaan aineistojen hankinta hoidetaan keskitetysti. Tätä varten piti kehittää toimintamalli - kuka hankkii ja mitä, minkä verran määrärahaa on käytettävissä millekin osa-alueelle ja millaista aineistoa hankintaan minkäkin verran.
Ratkaisu
Ensin seurattiin sitä, miten kokoelmien kellutus lähtee liikkeelle. Millainen aineisto liikkuu ja minne se kulkeutuu - aiheutuuko kellutuksesta ongelmakohtia ja niin edelleen. Sitten alettiin pohtia käytännön toteuttamista: kuka hankkii ja mitä, minkä verran mihinkin toimipisteeseen pitää varata rahoitusta ns. pakolliselle aineistolle (lehdet ym.) ja miten varmistetaan, että kaikkien toimipisteiden ääni saadaan kuuluviin keskitetystä hankinnasta huolimatta. Keskitettyä hankintaa kehittivät kirjaston esimies ja henkilöstö.
Tulokset
Nyt usean henkilön ei tarvitse tehdä samaa työtä eri toimipisteissä, vaan hankinta on keskitetty osa-alueittain muutamalle ihmiselle. Kokonaiskuva yhteiskokoelmasta kehittyy koko ajan paremmaksi ja dynaamisemmaksi. Lisäksi kokoelmasta tulee kattavampi, kun jokaiseen toimipisteeseen ei tarvitse hankkia samoja teoksia, vaan niitä tilataan kysynnän mukaan - kaikki tilattu aineisto on kaikkien toimipisteiden yhteistä. Näin kokoelmasta tulee laajempi ja vaikuttavampi, kun jokaisen toimipisteen ei tarvitse rakentaa yksin kokoelmaansa, vaan ovat osa dynaamista ja yhteistä kokoelmaa. Koko ajan yhteishankintaa myös kehitetään lisää ja kuulostellaan asiakkaiden sekä henkilökunnan mielipiteitä kokoelman tilasta. Mikäli parannettavaa löytyy, pyritään heti tarttumaan toimeen ja keksimään ratkaisu.

Yhteyshenkilöt

Sonja Hakkarainen
sonja.hakkarainen(ät)kangasala.fi
Kirjastopalvelujohtaja

Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta