11.9.2020
Lempäälän kunta, Lempäälä

Katujen kuntokartoitus pelin ja tekoälyn avulla

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Taustalla ja idean takana on start-up yritys Carchupa. Carchupa oli allekirjoittaneeseen yhteydessä ja esitteli idean, jossa joukkoistamalla saadaan kuntalaiset pelin avulla kartoittamaan katujen kuntotietoa. Carchupalla oli yhteydet konsulttitoimistoihin Vaisala ja Afry, jotka ovat mukana jatkojalostamassa pelin avulla saadun datan hyödyntämistä (kerätyn videoaineiston analysointi sekä päällysteiden hallintajärjestelmä).

Katujen kunnossapitoon tulee määrällisesti eniten palautteita Lempäälän kunnan sähköiseen palautekanavaan. Katujen kunto ja ongelmakohdat puhuttavat kuntalaisia, asia koskettaa jollain tavalla kaikkia asukkaita. Meillä on siis suuri joukko ihmisiä, joita asia koskettaa, mutta tavanomaisesti katujen kunnossapitoon ei ole ollut osallistamisen keinoja. Tämä oli asia, joka kiinnosti erityisesti ja sai meidät lähtemään mukaan tähän pilottiprojektiin. Lempäälässä on lupa kokeilla uutta, onhan strategiamme #edelläkävijyys #elämykset ja #yhdessä. Nämä kaikki toteutuu tässä projektissa.
Ratkaisu
Ehdotus ja ajatus tuli startup-yritys Carchupalta. Mukana oli yhdyskunnan palvelualueen infran suunnittelu ja kunnossapito -henkilöstö. Myös yhdyskuntajohtaja näytti vihreää valoa asian kehittämiseen. Mukana oli lisäksi kunnan viestintä.

Carchupan kanssa solmittiin yhteistyösopimus, joka kestää 1,5 vuotta. Asiantuntija-apua on saatavilla Vaisalan ja Afryn toimesta osana sopimusta. Muutoin projektia tehdään omin voimin.Tulokset
Pilottiprojekti on vielä kesken. Hyötyjä ja tuloksia ei ole vielä antaa.
Projekti kestää 1,5 vuotta ja ensimmäinen kuntotiedon kerääminen on tällä viikolla. Sitä seuraavat ovat keväällä ja jälleen syksyllä. Projektin päätyttyä on yhteenvedon aika.

Kuitenkin nyt jo on nähtävillä, että asia on herättänyt paljon kiinnostusta. Ja tiedossa on, että tiedon keräämisen kustannukset ovat näin huomattavasti pienemmät verrattuna perinteiseen menetelmään.

Yhteyshenkilöt

Tiina Pekkala
tiina.pekkala(ät)lempaala.fi


Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta