6.5.2024
Kangasalan kaupunki/hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut/kulttuuripalvelut, Kangasala

Kaupungin julkisen taiteen ja muistomerkkien avaaminen verkkoon

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Avasimme tekijänoikeuslain sallimissa rajoissa Kangasalan kaupungin julkista taidetta ja muistomerkkejä sekä taidekokoelmamme teoksia verkossa osana Lumoava Kangasala -ympäristö- ja taideohjelmaa.

Aloitteen taustalla oli halu edistää taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta riippumatta fyysisestä sijainnista tai aikarajoituksista sekä ylipäätänsä lisätä kaupunkilaisten tietoisuutta oman ympäristöstään. Lisäksi sivustolle on kerätty Kangasalan taiteeseen liittyviä artikkeleita ja videoita sekä karttanäkymä, josta ilmenee julkisten taideteosten sijainnit. Sivustona toimii "Suomen taide ja taidekokoelmat" -osuuskunnan ylläpitämä www.taide.art.

Sivusto on nähtävissä osoitteessa: https://taide.art/yhteisot/Kangasalan-kaupunki/
Ratkaisu
Kaupunkimme julkisen taiteen ja muistomerkkien sekä taidekokoelmamme teosten verkkoon avaaminen oli monivaiheinen prosessi.

Aluksi kartoitimme tarpeet ja tavoitteet. Tämä sisälsi keskusteluja Lumoava Kangasala -työryhmän ja kaupunkimme hyvinvointi- ja vapaa-aikapalveluiden asiantuntijoiden kanssa. Projektissa nähtiin tärkeänä taiteen ja kulttuuriin saavutettavuuden edistäminen digitalisaation avulla, sillä se pystyisi tarjoamaan lisää toiminnan mahdollisuuksia mm. osana opetusta, matkailua ja kulttuurihyvinvointia.

Sivusto toteutettiin tiiviissä yhteistyössä kotimaisen Taide.Art -palveluntarjoajan kanssa. Kangasalan kaupunki käyttää saman palveluntarjoajan Muusa-kokoelmahallintajärjestelmää, mikä mahdollisti tiedon avaamisen verkkoon helposti. Karttanäkymä oli uusi ominaisuus, jota pilotoitiin tässä projektissa. Järjestelmän osalta oli tärkeää taata sen luotettavuus ja tietoturvallisuus sekä helppokäyttöisyys ja toimivuus.

Sisällöntuotannon osalta sivustoa on tarkoitus kehittää niin, että sieltä löytyisi vielä enemmän tietoa kaupunkimme taiteilijoista ja taideteoksista. Osasta teoksista teoskuvaukset jo löytyvät. Lisäksi sivustolle on mahdollista tuottaa lisää mm. videomateriaalia ja vaikka podcast -sisältöjä.

Kokonaisuudessaan järjestelmän käyttöönotto oli helppoa ja kustannustehokasta.
Tulokset
Verkkosivusto on mahdollistanut kaupunkimme julkisen taiteen ja muistomerkkien saavutettavuuden laajemmalle yleisölle. Tietoisuus kaupungin taidekokoelmasta on kasvanut. Seuraavaksi meillä on tarkoitus ottaa sivusto osaksi kaupunkimme nelosluokkalaisten kulttuurikasvatussuunnitelman sisältöä, joka käsittelee julkista taidetta ja arkkitehtuuria.
Linkit
https://taide.art/yhteisot/Kangasalan-kaupunki/

Yhteyshenkilöt

Eljas Suvanto
eljas.suvanto(ät)kangasala.fi
taide- ja kulttuuriasiantuntija
Kangasalan kaupunki
Tarja Eskelinen
tarja.eskelinen(ät)suomentaide.fi
toimitusjohtaja
Osuuskunta Suomen taide ja taidekokoelmat
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta