18.10.2023
Järvenpään kaupunginkirjasto, Järvenpää

Kirjakassipalvelu kouluille ja päiväkodeille kaupungin sisäpostin mukana

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Kirjakassipalvelu on ollut monella kirjastolla jo pitkään toiminnassa. Kirjakassi- tai kirjapakettipalvelussa kirjastolla kerätään kassillinen kirjoja päiväkodin tai koulun toiveiden mukaisesti.

Kirjakassien avulla on mahdollista saada päiväkotiryhmälle tai koululuokalle helposti laadukasta ja ikätasolle sopivaa kirjallisuutta. Kirjaston henkilökunnalla on asiantuntemusta ja tuoretta tietoa siitä, millaisia kirjoja tietyn ikäiset lapset lukevat, jolloin päiväkodit ja koulut saavat sekä tuoretta ja lapsia kiinnostavaa kirjallisuutta että ikätasolle riittävän helppoa/vaativaa kirjallisuutta.

Kaikista päiväkodeista ja kouluista ei aina päästä kirjastolle lainaamaan kirjoja ja muuta aineistoa esimerkiksi pitkän välimatkan tai ryhmän haasteiden vuoksi, jolloin kirjakassipalvelu tasa-arvoistaa lasten lukumahdollisuuksia. Lisäksi päiväkodin työntekijät ja koulujen opettajat ovat joutuneet hakemaan kirjakasseja vapaa-ajallaan ja omilla autoillaan, jos oma toimipiste ei satu olemaan kirjaston lähellä.

Tähän ratkaisuna lähdimme kehittämään kirjakassipalvelua niin, että kirjakassit voisivat kulkea kaupungin sisäpostin mukana. Suurin osa Järvenpään kirjaston päiväkoti- ja kouluasiakkaista on kaupungin toimijoita, joille kulkee sisäposti kerran tai kaksi viikossa. Sisäpostin mukana kirjakassit kulkevat helposti ja turvallisesti perille ja palautuvat myös kirjastolle ajallaan. Kaupungin ulkopuolisten toimijoiden on tosin yhä haettava tilatut kirjakassit kirjastolta.
Ratkaisu
Lähdimme selvittämään kaupungin sisäpostipalvelun kanssa mahdollisuutta siihen, että kirjakassit kulkisivat normaalin sisäpostin mukana. Kävi ilmi, että postinkuljettajan mukaan mahtuu useampi kassillinen kulkemaan ja selvitettävänä oli vain muutamat käytännön asiat kuten se, mistä kassit kirjastolla haettaisiin ja mihin ne palautettaisiin. Kuski poimii kirjakasseja mukaansa kuljetusaikataulujen mukaisesti.

Koska sisäposti kulkee kaupungin toimijoiden välillä joka tapauksessa, tästä ei tullut kirjastolle lisäkustannuksia.

Järvenpäässä on myös aktiivisesti kehitetty koulukirjastoja kirjaston ja koulujen yhteistyönä. Kirjasto hankkii koulukirjojen kirjat, ja nämäkin kirjat kulkevat kätevästi kirjakasseina sisäpostin mukana.
Tulokset
Kirjakassien kulkeminen sisäpostin mukana on kasvattanut kassien suosiota entisestään. Vuonna 2022 kirjakassitilauksia kerättiin Järvenpään kirjastolla yhteensä 154 kpl (suurin osa sisäpostin mukana) eli yhteensä 8436 kirjaa.

Päiväkotien ja koulujen henkilökunnalta säästyy työaikaa ja vapaa-aikaa, kun kassit saapuvat suoraan päiväkodeille ja kouluille. Kun kirjakassia ei tarvitse enää hakea omalla tai kollegan autolla kirjastolta, kassien tilaaminen on tasa-arvoistunut ja kirjaston aineistot ovat todella kaikkien kaupungin koulujen ja päiväkotien saatavilla.

Yhteyshenkilöt

Annu Peltoniemi
annu.peltoniemi(ät)jarvenpaa.fi
lasten ja nuorten vastaava kirjastonhoitaja
Järvenpään kaupunginkirjasto
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta