10.10.2022
Kangasalan kaupunki, Kangasala

Kirjat kiertoon Kangasalla

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Kirjastoista kysytään säännöllisesti, mihin ylimääräisiä kirjoja voisi toimittaa. Tarpeettomia kirjoja kertyy kotien kirjahyllyihin ja ongelmaksi ne muodostuvat erityisesti esimerkiksi jäämistöjä selvitellessä.

Kirjastot eivät pääsääntöisesti ota kokoelmiinsa vanhoja lahjoituskirjoja, antikvariaatteja kiinnostaa usein vain tietyt jälleenmyyntiarvonsa säilyttäneet teokset, eivätkä kirjat tee kauppaansa kirpputoreilla tai kierrätyskeskuksissakaan. Kirjojen ekologinen kierrättäminen ei ole aivan yksinkertaista, eikä kirjoja haluttaisi aina suoraan hävittääkään.
Ratkaisu
Kangasalan kaupunginkirjastossa käynnistyi loppuvuodesta 2021 kirjojen kierrättämisen palvelu, joka toteutetaan kirjaston ja orimattilalaisen antikvariaatti Finlandia Kirjan yhteistyönä. Pääkirjaston ala-aulaan sijoitettiin kierrätyslaatikot, joihin ihmiset voivat toimittaa ylimääräisiä kirjojaan itsepalveluperiaatteella. Jos kierrättäjä täyttää vapaaehtoisen luovutuslomakkeen, hän saa sähköpostiinsa arvoraportin antikvaariseen jälleenmyyntiin kelpaavista kirjoistaan ja lukusetelin, jonka arvo on 10 % kirjojen verkkokauppahinnasta.

Kirjan Kiertorata -palvelu on osa Finlandia Kirjan aloittamaa kehitystyötä, jossa yritys rakentaa käytetyille kirjoille maanlaajuisen kierrätysverkoston. Uuden kiertotalousmallin tavoitteena on saattaa myyntikelpoiset kirjat jälkimarkkinoiden kautta uusiin koteihin sekä jalostaa elinkaarensa päähän tulleet kirjat erilaisiksi hyödyntämiskelpoisiksi uusioraaka-aineiksi. Nykyisellään Suomessa päätyy vuosittain suuri määrä kirjoja hävitettäväksi epäekologisilla tavoilla. Valtaosa kirjoista kelpaa materiaaliensa sekä puutteellisen kierrätysverkoston vuoksi ainoastaan sekajätteeksi ja päätyy parhaimmillaankin poltettavaksi. Lukuseteli puolestaan kannustaa ihmisiä kierrättämään kirjoja niiden hävittämisen sijaan sekä tukee lukuharrastusta.

Palvelun käyttöönotosta ei syntynyt kirjastolle kustannuksia.
Tulokset
Asiakkaat ovat olleet palveluun erittäin tyytyväisiä ja kuluneen vuoden aikana Kangasalta on palvelun kautta toimitettu noin 10 000 kirjaa. Kierrätyspalvelu on helpottanut myös kirjaston henkilökunnan työtä, kun asiakkaat ovat voineet omatoimisesti kierrättää kirjojaan. Lisäksi kirjaston myymättä jääneet poistokirjat on saatu hävitettyä aiempaa ekologisemmin.

Kirjojen kierrätyspalvelu on erinomainen esimerkki kirjaston tekemästä yhteistyöstä ja osa kestävää kehitystä.

Yhteyshenkilöt

Annamari Nikara-Nummi
annamari.nikara-nummi(ät)kangasala.fi
kirjastopalvelujohtaja
Kangasalan kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat