2.9.2021
Kangasalan kaupunki/Pälkäneen terveysasema, Kangasala

KIVA- vastaanottotoiminta Pälkäneen terveysasemalla

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Lääkärien kiirevastaanotot täyttyivät ja tarvittiin lisää aikoja, jotta kaikki potilaat eivät päätyisi päivystykseen. Kuitenkin omilla hoitavilla työntekijöillä on omista potilaista parempi tieto, kuin päivystyksen työntekijöillä. Hoidonohjauksessa arvioimme tilanteen ja ohjaamme potilaan sairaanhoitajan vastaanotolle, jolloin lääkäri on tarvittaessa sairaanhoitajan konsultoitavissa.

Hoidon tarpeen arviossa on myös mahdollista ohjata potilas fysioterapeutin suoravastaanotolle, jolla myös konsultaatiomahdollisuus lääkärille. Myös puhelimitse tulevat kiireellisesti hoidettavat asiat voi tk-avustaja ja muut terveysaseman työntekijät konsultoida vuorossa olevalta lääkäriltä.

Tavoitteena siis oli helpottaa potilaiden pääsyä kiireellisissä asioissa omalle terveysasemalle ja saada hoidon tarpeen arvion mukaan oikean ammattilaisen apu ja tarvittaessa siihen lääkärin konsultaatio.
Ratkaisu
Ajatus lähti PirSoten myötä. Kartoitimme alkuun työntekijöiden parin viikon ajan yhteydenotot Pälkäneen terveysasemalle. Laskimme päivittäisen määrän. Pidimme yhteistyöpalavereita Pälkäneen terveysaseman henkilökunnan kanssa. Pohdimme sekä sairaanhoitajan, lääkärin että fysioterapeutin työnkuvaa erilaisten potilaiden kanssa. Pohdimme myös, miten konsultaatio saataisiin helpoksi.

PirSoten koulutuksissa kuulimme Walk in toiminnasta, mutta koimme tämän liian "helpoksi" yhteydenotoksi. Tästä syystä lähdimme kehittämään toimintaa niin, että yhteydenoton perusteella voi saada ajan sairaanhoitajan/fysioterapeutin KIVA vastaanotolle. PirSoten kautta saimme tukea hankkeen kehittämiseen.
Tulokset
Asiakasmäärä, joka voidaan hoitaa samassa ajassa, kasvoi. Asiakkaille tehtiin tyytyväisyyskysely ja kyselyyn vastanneet asiakkaat olivat tyytyväisiä saamaansa palveluun. Konsultaatio helpottui hoitajien ja lääkäreiden välillä. Samanlaista toimintamallia ollaan kehittämässä myös muille toimipisteille.

Yhteyshenkilöt

Heli Yli-Rämi
heli.yli-rami(ät)kangasala.fi
vs ylilääkäri, avopalvelut
Kangasalan terveyskeskus

Heli Yli-Rämi
heli.yli-rami(ät)kangasala.fi
vs ylilääkäri, avopalvelut
Kangasalan terveyskeskus

Krista Hofmann
krista.hofmann(ät)kangasala.fi
Osastonhoitaja avosairaanhoito
Kangasalankaupunki, terveyskeskus
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Tulosta