29.8.2017
Kaavin kunta, vanhuspalvelut, Kaavi

Kotihoidon reittioptimointi

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Kaavilla haluttiin tarjota parempaa palvelua kotihoidon asiakkaille pidentämällä asiakastyöhön käytettyä välitöntä työaikaa. Myös halu kehittää omaa työtä toimi motivaattorina.
Ratkaisu
Kaavilla otettiin käyttöön kotihoidon reittioptimointiohjelma, joka suunnittelee annettujen kriteerien pohjalta hoitajien päiväohjelman.

Optimointihanke lähti liikkeelle infotilaisuuksilla vuonna 2012. Pohjustustyö vaati paljon aikaa ja paneutumista asiaan. Vastuuhenkilö teki paljon yhteistyötä ohjelman tuottajan kanssa. Samalla mietittiin tavoitteet.

Ohjelma suunnittelee annettujen kriteerien pohjalta hoitajien päiväohjelman (sisältää esim. aikataulutuksen ja ajoreitit). Kotihoidon työntekijät syöttävät itse ohjelmaan asiakastiedot, hoitoajat, keskeytykset yms. ja tulostavat päivittäin reittilistat.

Ohjelmaa on kehitetty koko ajan ohjelman toimittajan kanssa vastaamaan kotihoidon tarpeita entistä paremmin. Samalla työn organisointi ja omat käytänteet ovat kehittyneet.

Koko kotihoidon henkilöstö opetteli ohjelman käytön ja se on nykyisin päivittäisessä käytössä.
Tulokset
Alussa muutos toi mukanaan vastarintaa. Ohjelman käyttöönotossa olisi ollut hyvä olla enemmän koulutusta. Ohjelman keskeneräisyys toi mukanaan omat ongelmansa.

Tällä hetkellä ohjelmisto on jokapäiväisessä käytössä ja pahimmat kasvu- ja muutoskivut ovat jo takana päin. Prosessi on ollut haasteellinen, mutta lopputulokseen olemme tyytyväisiä.

Lähtötilanteessa välittömän työajan osuus asiakastyössä oli 38 % mutta nyt se on 55–60%

Yhteyshenkilöt


etunimi.sukunimi(ät)kaavi.fi


Heli Pärnänen
heli.parnanen(ät)kaavi.fi
sosiaalijohtaja
Kaavin kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta