11.10.2024
Tuusulan kunta, ruokapalvelut,
Tuusula
Kouluruokaryhmien tuotantokeittiövierailu
Tykätty
1
kertaa.
Valmis
Tarve ja tavoitteet
Olemme jo useana vuonna järjestäneet keväisin tuotantokeittiövierailuja, joihin kutsutaan kouluruokaryhmän jäsenet jokaisesta kunnan koulusta. Yhteensä oppilaita osallistuu vierailuihin keväällä yli 100 ja oppilaiden kanssa tuotantokeittiöön käy tutustumassa opettajia ja rehtoreita. Vierailupäivä koostuu toimintapisteistä, joissa saa osallistua ruokalistan suunnitteluun, tulevaisuuden koululounaan visiointiin, ja tuunata oman hedelmäsalaatin. Lisäksi oppilaat pääsevät arvioimaan maistatuspisteellä kouluruokailuun kehitettyjä uusia tuotteita. Tuotantokeittiön kierroksella tutustutaan Tuusulan tapaan valmistaa kouluruokaa. Lounaaksi nautitaan yhteinen teemalounas. Vierailun tarkoituksena on kertoa ja havainnollistaa kuinka ruokaa tuotetaan Tuusulassa, mitä asioita otetaan huomioon ruokalistoja suunniteltaessa ja kuinka oppilaat voivat osallistua ruokalistojen sisällön suunnitteluun ja ruokatuotteiden arviointiin. Ruokapalveluiden toimintaa ohjaa voimakkaasti tietoisuus vastuullisesta toiminnasta ja vierailun aikana vastuullisuutta pyritään tuomaan esille eri näkökulmista käytännön tasolla.
Koska ilmasto- ja vastuullisuuskysymykset ovat edelleen pinnalla ruokatuotannon osalta, on kouluruokaryhmien apu myös jatkossa paikallaan. Tarvitaan aktiivista kouluruokailuryhmien panosta hävikin kitkemistalkoisiin. Kouluruokaryhmien apua kaivataan myös ilmastoystävällisemmän ruokalistan testaamiseen ja suunnitteluun. Parhaimmillaan kouluruokaryhmien toiminta on todellinen mahdollisuus vaikuttaa ja kehittää oman koulun ja koko kunnan kouluruokailua!
Ratkaisu
Idea syntyi, kun koululla oppilas kysyi, voisiko keittiöön tulla käymään. Tuotantokeittiöllä lähdettiin pohtimaan keinoja, joilla vierailut mahdollistetaan. Konsepti on jalostunut vuosi vuodelta, ja vierailupäivän työpajoihin pyritään aina saamaan mukaan ajankohtaisia ilmiöitä pohdittavaksi. Aina opitaan jotakin uutta, ja vierailupäivien sisältöä ja prosesseja kehitetään edelleen. Kouluruokailuryhmien tapaamisissa kouluilla alustetaan keittiövierailua ja kerrotaan mitä vierailulla on luvassa. Vaikka vierailupäivien järjestäminen vie runsaasti ruokapalveluilta resursseja, koetaan vierailuista saadut hyödyt, kohtaamiset ja opit kaiken vaivan arvoiseksi.
Tulokset
Asiakkaat pääsevät aidosti näkemään, miten Tuusulassa valmistetaan ruokaa ja mitkä asiat vaikuttavat siihen mitä lautasilla on tarjolla. Tietoisuus ruokalistan vastuullisuudesta ja kouluruokailun arvosta ja tarkoituksesta lisääntyvät. Tämä on ruokakasvatusta parhaimmillaan!
Yhteyshenkilöt
Heli Hakulinen
heli.hakulinen(ät)tuusula.fi
alue-esimies
Tuusulan kunta, ruokapalvelut
heli.hakulinen(ät)tuusula.fi
alue-esimies
Tuusulan kunta, ruokapalvelut
Kirsi Hanski
kirsi.hanski(ät)tuusula.fi
ruokapalvelupäällikkö
Tuusulan kunnan ruokapalvelut
kirsi.hanski(ät)tuusula.fi
ruokapalvelupäällikkö
Tuusulan kunnan ruokapalvelut
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät
palvelujen käyttäjät