25.10.2022
Lempäälän kunta / Lempäälän Kehitys Oy, Lempäälä

Kyläkierrokset Lempäälän elinvoimaisiin kyliin

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Lempäälän kunnan maaseutupalvelut halusi tuoda esiin Lempäälän elinvoimaisia kyliä, joista esim. Lastunen on palkittu jopa valtakunnallisesti. Kuntakeskuksen ja nauhataajaman asukkaat tuntevat kylien toimintaa huonosti. Lempäälän Kehitys puolestaan tuli mukaan tavoitteena lähimatkailun ja paikallisen kulttuurin arvostuksen nostaminen.

Lempäälän kunnan uudessa strategiassa Lempäälää halutaan kehittää Suomen suurimpana kyläyhteisönä. Myös tähän haasteeseen pyrittiin vastaamaan kyläkierroksilla.
Ratkaisu
Suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä Lempäälän matkailuoppaiden kanssa lähimatkailukierrokset neljään eri "ilmansuuntaan". Paikallisella onnikalla lähdettiin uuden Lempäälä-talon kupeesta seuraaville retkille: Kyläkierros Nurmelle ja Säijään, Kyläkierros Mattilaan - eteläinen Lempäälä, Kyläkierros Lastusiin ja Ahtialaan, Kuljusta Hervannanmaahan - kyläkierros pohjoisiin kyliin. Lisäksi tehtiin vielä Kuokkalankosken markkinoilla kävelykierros Kuokkalan kyläraitilla.

Matkalla tarjottiin kahvitukset, joillakin jopa makkarat ja jätskitkin. Paikallisista puodeista saattoi ostaa tuliaisia.


Retket olivat osallistujille maksuttomia. Kustannuksista vastasi Lempäälän kunnan maaseutupalvelut 2/3 ja Lempäälän matkailu / Lempäälän Kehitys Oy 1/3.

Osallistujia oli jokaiselle retkelle täysi määrä ja viimeiselle kierrokselle jouduttiin tilaamaan toinen bussikin. Lempäälän matkailuoppaat toimivat retken johtajina ja paikallisoppaina, lisäksi kussakin kylässä ja matkan varrella tavattiin vapaahetoisia, paikallisia kyläaktiiveja, jotka kertoivat alueen historiasta ja nykypäivästä.
Tulokset
Retkille osallistui kaikkiaan lähes 300 henkilöä, kuntalaisia, kesäasukkaita ja lähimatkailijoita.
Kylissä tutustuttiin neljään - viiteen yritykseen tai kohteeseen / kierros. Paikallislehti julkaisi kierroksista jutun, jonka myötä kylätietoisuus levisi tuhansille lehden lukijoille.

Kierroksiin oltiin erittäin tyytyväisiä, jopa silloinkin, kun sade yllätti. Palautteena saatiin toiveita kylistä, tulkaa meillekin kylään, ja osallistujilta, järjestetäänhän näitä ensi kesänäkin.


Paikalliset, auktoriroidut matkailuoppaat totesivat saaneensa paljon uutta tietoa kylistä ja olavansa todella tyytyväisiä mahdollisuuteen kehittää ammattitaitoaan ja uusia "tuotteita". Yhteistyö niin kunnan kuin oppaiden ja paikallisten asukkaiden ja yrittäjienkin kesken lisääntyi. Lempäälän kylähenki vahvistui roimasti.
Linkit
https://lvs.fi/2022/09/28/kaytiin-kylissa-lempaalan-kylakierrokset-osoittautuivat-suosituiksi/

Yhteyshenkilöt

Elina Kivi
elina.kivi(ät)lempaala.fi
Yhteysjohtaja
Lempäälän Kehitys Oy
Timo Perälampi
timo.peralampi(ät)lempaala.fi
maaseutupäällikkö
Lempäälän kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta