14.9.2021
Lempäälän kunta, Maaseutupalvelut, Lempäälä

Lempäälän maisemakukkapellot – kaikkien iloksi ja virkistykseksi

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Miten kunnan joutomaa-alueet voisivat olla paremmassa käytössä, joissa maankäyttötarkoitus odottaa vielä esim. kaavan valmistumista, alueen infran aloitusta tai puistoissa hoidon kannalta haasteelliset alueet. Onko kunnalla viljelyksestä poistettuja peltoja, joita voisi hyötykäyttää tehokkaammin. Lempäälän kunnan toteuttamilla maisemakukkapelloilla haluttiin parantaa luonnon monimuotoisuutta, Lempäälän kunnan maisemakuvaa, kunnan näkyvyyttä ja imagoa.
Ratkaisu
Lempäälän kunnan omistamat maat kartoitettiin yhdessä eri asiantuntijoiden kanssa, joihin voisi maisemakukkia kylvää. Eri kohteisiin kylvettiin erilaisia kukkapeltoja yhteensä kymmenien hehtaarien alalle. Osa alueista on yksivuotisia maisemakukka-alueita ja osa monivuotisia niittykukka-alueita.

Toteutettiin sähköinen kartta, jossa kukka-alueet on helposti havaittavissa ja jonka avulla kohteisiin karttasovellus ohjaa. Kuntalaisia on osallistettu kunnan omilla sosiaalisilla kanavilla ja muulla tiedottamisella kokemaan elämyksiä maisemakukkapelloilla. Eri kohteissa on ollut tarjolla erilaisia kukkia, joita on saanut maastossa ihastelun lisäksi myös poimia; "Seikkaile Lempäälän kunnan maisemakukkapelloilla ja poimi vaikka kukkakimppu itsellesi, kaverille, naapurille, läheisellesi, rakkaallesi – ihan kenelle vain. Muistetaan myös läheistämme tai vierasta, joka ei mahdollisesti itse pääse kukkia poimimaan. Tai vaihtoehtoisesti ihastele kukkaloistoa maastossa ja anna lukuisten eri pörriäisten seikkailla kukasta kukkaan."
Tulokset
Vuodesta 2020 Lempäälän kunnan toteuttamat maisemakukkapellot ovat parantaneet Lempäälän näkyvyyttä ja imagoa, sekä niillä on vastattu kunnan strategian mukaisesti kuntalaisten kokea elämyksiä. Kuntalaiset ovat halutuilla avainsanoilla jakaneet runsaasti valokuvia kukkapelloilta ja kukkakimpuista sosiaaliseen mediaan. Kunta palkitsi arvontapalkinnoin sosiaaliseen mediaan jakaneita valokuvien jakajia. Toiminta näkyy koko kunnan tarjoamana asiakas-/kuntalaispalveluna. Erilaiset kukka-alueet lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja ovat Lempäälän maisemakuvassa myös ihmisten iloksi ja virkistykseksi. Kuntalaisia osallistetaan maisemakukka-alueiden jatkokehittämisessä mm. sähköisen palautekanavan mahdollistamana.
Liitteet
S Lempäälä_maisemakukkapelto_idea small 800.png

Yhteyshenkilöt

Timo Perälampi
timo.peralampi(ät)lempaala.fi
Maaseutupäällikkö
Lempäälän kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta