16.6.2021
Porvoon kaupunki, koulutuspalvelut, Porvoo

Lukuliikettä kuntiin! -verkostohanke lukemisen ja lukuinnon asialla

Yhteistyössä: Askola, Forssa, Hanko, Humppila, Hämeenlinna, Jokioinen, Järvenpää, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Loviisa, Lohja, Mäntsälä, Nurmijärvi, Orimattila, Pornainen, Porvoo, Raasepori, Riihimäki, Sipoo, Siuntio, Tammela, Tuusula, Vihti, Ypäjä
Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Lukutaito ja sen kehittäminen on jo pidempään ollut Porvoon kaupungin koulutuspalveluiden yhteinen kehittämisen kärki. Kehittämistyötä tukemaan ja edistämään halusimme lähteä mukaan Opetushallituksen rahoittamaan ja Lukuliikkeen ohjaamaan Lukeva kunta -verkostojen toimintaan. Lukuliikettä kuntiin! -verkostohanke on Porvoon hallinnoima ja koordinoima verkosto, jossa on mukana 24 kuntaa Uudeltamaalta ja sen lähiympäristöstä. Hanke on käynnissä vuoden 2021 loppuun saakka.

Hankkeen tavoitteena on ollut kartoittaa ja kehittää lukutaitoa ja lukuintoa lisäävien toimenpiteitä niin paikallisesti kuin verkostossakin. Yhteistyötä eri toimijoiden kesken on haluttu lisätä ja osaamisen jakaminen mahdollisimman moninaisesti kieli- tai hallinnonrajoista välittämättä on myös olennainen osa hankkeen toimintasuunnitelmaa.

Lukuliikettä kuntiin! -hanke haluaa lisätä lukupuhetta kunnissa, tehdä näkyväksi kunnissa jo nyt tehtävän lukutaitotyön, luoda pysyviä toimintamalleja lukutaitotyöhön ja juurruttaa hankkeen aikana luotuja hyviä käytäntöjä osaksi kuntien toimintaa.
Ratkaisu
Verkostohankkeen käynnistyessä vuoden 2020 loppupuolella kartoitimme aluksi Lukuliikettä kuntiin! -verkoston alueella tehtävän lukutaitotyön nykytilaa kunnille lähetetyllä alkukartoituskyselyllä. Hankkeen toimintaa suunnitteleva, koordinoiva ja toteuttava lukuagentti tapasi verkostokuntiensa yhteyshenkilöitä ja lukutaitotyötä tekeviä toimijoita. Tämän verkostoitumisen myötä hankkeen toimintasuunnitelma tarkentui ja toiveisiin sekä tarpeisiin voitiin vastata hanketyön avulla.

Lukupuhetta on toivottu lisää ja siihen tarpeeseen vastataan verkoston säännöllisillä keskustelutilaisuuksilla ja yhteistapaamisilla. Lukuliikettä kuntiin! -hanke tarjoaa innostavaa ja toivottua täydennyskoulutusta lukutaitotyötä tekeville ammattilaisille. Lukemaan innostavia tapahtumia, tempauksia ja kampanjoita on järjestetty paikallisesti, kansallisiin lukutapahtumiin otetaan osaa, monimuotoisen lukutaidon kehittämiseen kannustetaan ja innostetaan.

Kaikessa hanketyössä on olennaisena ajatuksena ollut lisätä eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja tässä on onnistuttu hyvin. Yhteistyöverkostoja on kunnissa ja verkoston alueella luotu kirjastojen, neuvoloiden, varhaiskasvatuksen, peruskoulun, yhdistysten, urheiluseurojen, vanhempaintoimijoiden ja monen muun kesken. Tätä työtä pyrimme vielä edistämään ja laajentamaan.

Lukuliikettä kuntiin! -verkostohanke toimii Opetushallituksen myöntämän rahoituksen turvin, mutta tavoiteltavaa olisi, että hankkeen päättymisen jälkeen jäisi jotain tästä hienosta lukutaitotyöstä elämään kuntien rakenteissa ja toimintamalleissa.
Tulokset
Lukuliikettä kuntiin! -verkostohanke on vasta työnsä alussa. Jatkamme kehittämistyötä motivoituneina eteenpäin, teemme työtämme näkyväksi, nostamme lukutaitotyötä esille ja pyrimme entisestään lisäämään yhteistyötä kuntien sisällä ja kuntien välillä.

Lukutaitotyö kuuluu meille kaikille ja pieniä askeleita lukuliikettä kohti voi ottaa jokainen.

Yhteyshenkilöt

Sanna Paljakka
sanna.paljakka(ät)porvoo.fi
Kehittämiskoordinaattori, lukuagentti
Porvoon kaupunki, Lukuliikettä kuntiin! -verkostohanke
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta