23.8.2021
LImingan kunta / perusopetus / Liminganlahden, Ojanperänkankaan ja Tupoksen koulut, Liminka

Luontokoulu

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Ajatus luontokoulusta Liminkaan on tullut sivistys- ja hyvinvointipalvelujen johdolta ja kuntapäättäjät ovat tukeneet luontokoulutoiminnan kehittämistä. Tavoitteena on tarjota luontokouluopetusta kaikille perusopetuksen oppilaille. Luontokoulutoiminnan taustalla ja päämääränä on opetussuunnitelman sisältämä tavoite lasten ja nuorten luontosuhteen ja ympäristöherkkyyden synnyttämisestä ja vahvistamisesta sekä kestävän elämäntavan edistämisestä. Limingan kunnan tulevassa strategiassa yhtenä painopisteenä mainitaan kestävä elämäntapa ja luontokasvatus. Luontokoulun tehtävänä on tukea näiden tavoitteen edistämistä.
Ratkaisu
Perusopetusta tukemaan on kehitetty luontokoulupalvelu kunnan perusopetuksen 1-6 luokkien opetusryhmille. Toiminta on alkanut syksyllä 2020 samanaikaisesti sekä luontokoulun suunnittelun että toiminnan toteuttamisen kanssa liikkuvan luontokoulun muodossa. Luontokoululle valmistuu koulurakennus syksyn 2021 aikana Limingan luontokeskuksen läheisyyteen.

Kehitystyössä vetäjänä on ollut kunnan sivistysjohtaja sekä luontokoulurakennus hankkeessa elinkeinopäällikkö sekä rakennusinsinööri. Luontokouluopettaja on yhteistyössä opettajien kanssa suunnitellut ja toteuttanut luontokouluopetusta.

Luontokoulun oppimisympäristöinä on koulujen lähiympäristöt; puistot ja metsät sekä mm. Liminganlahden luontokeskus, Rantakylän virkistysalue ja Ala-Kestilän arboretum.

Luontokoulurakennus kustannetaan Kosteikkojen syvyyksiin - hankkeen rahoituksella. Rahoituksen kautta luontokoululle hankitaan myös mikroskooppeja. Muut luontokoulun kustannukset sisältyvät sivistystoimen kustannuksiin.
Tulokset
Uusien oppimisympäristöjen käyttö on laajentanut opetusta luokasta luontoon. Mahdollisuus toiminnallisen ja kokemuksellisen oppimisen on lisääntynyt sekä opetussuunnitelman velvoite luontoyhteyden vahvistamisesta on laajentunut.

Yhteyshenkilöt

Henna Niemi-Korpi
henna.niemi-korpi(ät)liminka.fi
luontokouluopettaja
kunta / sivistys- ja hyvinvointipalvelut
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta