16.10.2023
Turun kaupunki / Nuorisopalvelut , Turku

Nuorisotyön viikon Teatterin valtaus

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Yhteistyö sai kipinän teatterin yleisötyön suunnittelun yhteydessä. Teatterin seinässä oleva Taidenäyttö on ollut monen yhteistyön alustana ja siinä on nähty taidesisällön lisäksi mm. lasten sanataidetta. Teatterilla syntyi ajatus siitä, että olisi kiva antaa seinä nuorten käyttöön - nuoret voisivat ”vallata” taideseinän.

Teatterilta oltiin idean suhteen yhteydessä nuorisopalveluihin ja pidimme ehdotusta hyvänä mahdollisuutena saada nuoret ja nuorisotyö näin näkyvästi esille. Mietittiin, että kun kerran lähdetään tekemään, niin tehdään sitten kunnolla. Markkinointivideoita toteuttamaan tilattiin Idea Group Oy. Nuorisopalvelut voi hyödyntää videoita myös myöhemmin toiminnan markkinoinnissa esimerkiksi kaupungin verkkosivuilla.
Ratkaisu
Nuorisopalvelut valtasi teatterin nuorisotyön viikolla, eli 9.–15.10.2023. Tempaus toteutettiin yhteistyössä Turun kaupunginteatterin kanssa. Tällöin Turun kaupunginteatterin seinän led-näytöllä esitettiin nuorisotyöhön liittyen videoita ja teatterin aulaan sekä lämpiöön pystytettiin näyttely nuorten teoksista. Markkinointikampanjaan saatiin vapaa-ajan palvelukokonaisuuden aktivointirahaa ja markkinointivideot toteutti Idea Group.

Videoissa teemoina olivat nuorisotilatoiminta, skeittihalli Cube, Turku Game Academyn toiminta, Auran Panimon musiikkitoiminta, Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman toiminta, Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston toiminta sekä Nuorisovaltuuston toiminta. 

Lapset ja nuoret saivat itse olla esillä videoissa ja kertoa kokemuksistaan, toiveistaan ja tarpeistaan suhteessa palveluihin. Videoiden tarkoituksena oli tuoda esiin, että Turun kaupungin nuorisopalvelut tuottaa monipuolisesti toimintaa eri ikäisille ja että toiminta on suunnattu kaikille lapsille ja nuorille. Videoita kuvattiin elo-syyskuun aikana nuorisopalveluiden eri toimipisteissä.

Teatterin valtauksen avajaiset järjestettiin maanantaina 9.10. klo 15–16. Turun Kaupunginteatterin aukiolla. Avajaisiin kutsuttiin mm. päättäjiä, Teatterin Valtauksessa eri tavoin mukana olleet lapset ja nuoret sekä nuorisovaltuusto. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni teatterissa vierailija lukee nuorten kyltit ja lakanat sekä pysähtyy videoiden äärelle.

Kokonaisbudjetti oli noin 13 000 euroa.
Tulokset
Nuorten työpaja Fendarin nuoret tekivät banderolleja nuorille tärkeiden teemojen ympärille. Nuoret saivat miettiä, mikä heitä tällä hetkellä harmittaa, mihin toivoisivat muutosta, mikä heidän elämässään on tällä hetkellä hienoa tai mitä toivoisivat lisää. Nuoret pohtivat, millaisen viestin he haluaisivat välittää Turussa päätöksiä tekeville.

Koko viikon ajan kerromme aikuisille nuorten elämästä, nuorten toiveista ja nuorten mielipiteistä. Teatterilla käy viikon aikana paljon väkeä ja toivomme, että mahdollisimman moni vierailija lukee nuorten kyltit ja lakanat sekä pysähtyy videoiden äärelle.

Yhteistyö kaupunginteatterin kanssa on ollut antoisaa ja haluammekin kiittää heitä mahdollisuudesta teatterin valtaukseen ja nuorten äänen esiin saattamiseen. Nuorisopalvelut hyödyntää tehtyjä materiaaleja myös jatkossa toiminnan markkinoinnissa. Aktivointityön rahoitus mahdollisti koko projektin, ilman sitä meillä ei olisi ollut varaa toteuttaa videoita.
Linkit
https://www.turku.fi/uutinen/2023-10-02_nuorisopalvelut-valtaa-turun-kaupunginteatterin-9-1510
https://www.turku.fi/blogit/kulttuuriblogi/nuorten-taidetta-turun-kaupunginteatterilla
Liitteet
Somemainos_pieni.jpg

Yhteyshenkilöt

Anna Kivilä
anna.kivila(ät)turku.fi
nuorisosihteeri
Turun kaupungin nuorisopalvelut
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta