9.9.2021
Kangasalan kaupunki, Kangasala

Omaishoitajien etäkuntoutuspilotti Kangasalla ja Pälkäneellä

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Omaishoitajien etäkuntoutuspilotin taustalla oli ammattilaisten into uudenlaisen ja etänä tapahtuvan toiminnan kehittämiseen sekä halu tarjota tukea ja mielekästä toimintaa omaishoitajien toimintakyvyn ja jaksamisen tueksi. Tavoitteena oli tukea ikääntyneiden terveyttä ja toimintakykyä, tuoda palveluita lähelle ja tukemaan kotona asumista. Tuen tarvetta nähtiin myös omaishoitajilla. Etäjumppatuokio tarjoaa omaishoitajille myös hetken omaa aikaa ja lisää liikunnallista aktiivisuutta. Uusia digitaalisia palveluita ja työvälineitä hyödyntämällä voidaan mahdollistaa palvelujen helpompi saatavuus – myös kotiin.

Omaishoitajien etäkuntoutuspilotti on osa PirSOTE- ja KOMAS -hanketta Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella. Myös Kotona asumisen teknologiat ikäihmisille -aluehanke (PirKATI) täydentää Tulevaisuuden sote-keskusvalmistelun hankkeita etäpalvelujen kehittämisessä.
Ratkaisu
Omaishoitajien etäkuntoutuspilotti toteutettiin alkuvuodesta 2021 Kangasalan ja Pälkäneen alueilla. Ennen pilottia kotihoidosta kartoitettiin puhelimitse asiakkaiden kiinnostusta etäjumppaa kohtaan. Kiinnostuneiden listaan kertyi 30 nimeä. Jako neljään ryhmään tapahtui aakkosjärjestyksen perusteella.

Ohjaajina toimivat neljä fysioterapeuttia ja yksi kuntohoitaja. Pilotti toteutettiin VideoVisit -ratkaisun avulla. Etälaitteet toimitettiin asiakkaiden koteihin kaupungin toimesta. Ohjaaja soitti omalta laitteeltaan juuri ennen jumpan alkua. Laitteet ovat helppokäyttöisiä ja muistuttavat puhelinta.

Harjoittelussa oli sekä istuen että seisten tehtäviä harjoitteita esimerkiksi tasapainon kehittämiseksi. Ryhmissä oli 4-6 henkilöä ja ne kokoontuivat kerran viikossa puoli tuntia kerrallaan. Kokonaisuudessaan yksi etäkuntoutusryhmä kesti kaksi kuukautta. Tammi-toukokuun aikana kokoontumisia oli yhteensä 47 kertaa ja osallistujia yhteensä 28. Mukana oli myös omaishoitajien lähipiiriä, kuten puoliso ja naapureita. Pilotti toteutettiin maksuttomana.
Tulokset
Pilotti sai paljon positiivista palautetta, jonka pohjalta toimintaa jatketaan tulevana syksynä vakiintuneesti kahden kuukauden kuntoutusjaksoina. Korona-ajan keskellä liikuntatuokiot on koettu virkistäväksi vaihteluksi. Myös Kangasalan Sanomissa julkaistiin etäkuntoutuspilotista juttu 14.4.2021, jossa palvelun käyttäjät kertoivat positiivisia kokemuksiaan pilotista.
Liitteet
omaishoitajien etäkotikuntoutus.pdf

Yhteyshenkilöt

Mira Tikkanen
mira.tikkanen(ät)kangasala.fi
Hankekoordinaattori
Kangasalan kaupunki
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Tulosta