27.9.2021
Hollolan kunta, Hollola

Osallisuussparrausta esimiehille

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Hollolan kunnan Osallisuusohjelma hyväksyttiin kunnanhallituksessa heinäkuussa 2020. Osallisuusohjelmassa on neljä painopistealuetta: Osallistaminen tavaksi, Osallisuuden edistämisen edellytykset, Digitalisaation hyödyntäminen ja Osallistuva budjetointi. Yhtenä vuoden 2021 toimenpiteenä on panostettu osallisuuden edistämisen edellytyksiin; kehittämään henkilöstön valmiuksia kohti päätavoitetta Osallistaminen tavaksi.
Ratkaisu
Aihealueen jäsentämiseksi esimiehille järjestettiin osallisuussparrausta keväällä 2021, kolmen kuukauden aikana. Sparraajana toimi tutkimuspäällikkö Anna-Maria Isola THL:stä. Yhteistyössä hänen kanssaan laadittiin sparrauksen ohjelma kevään 2021 ajalle. Tapaamisia oli kolme ja lisäksi ennakkotehtävä, kaksi välitehtävää ja osallisuuden edistämissunnitelma palvelualueilla.
Ensimmäisessä tapaamisessa pohditiin sitä, mitä osallisuus on ja miksi se on tärkeää. Välitehtävänä työstettiin asiaa oman henkilöstön kanssa. Toisella kerralla mietitiin sitä, mitä osallisuus tarkoittaa oman toiminta-alueen näkökulmasta ja viimeisellä kerralla, miten omalla esimiestyöllään voi edistää sitä, että osallistamisesta tulee tapa.

Sparrauksen jälkeen palvelualueilla laadittiin suunnitelmat, mitä konkreettisia osallisuustekoja kokeillaan, edistetään vuoden aikana. Kunnan johtoryhmä seuraa kokeiluja loppuvuodesta. Sparraukseen osallistuivat organisaation johto, esimiehet, henkilöstöjärjestöjen edustajat ja työsuojeluvaltuutetut. Sparrauksen kustannukset olivat työajan käytön kustannuksia.
Tulokset
Palvelualueilla on tehty omat suunnitelmat, mitä osallisuustekoja kokeillaan / tehdään syksyn 2021 aikana. Tässä vaiheessa niiden vaikuttavuutta ei voida vielä arvioida. Työtä jatketaan.

Osallisuussparraus mallinnetaan Innokylän ja THLn omille verkkosivuille.
Liitteet
Osallisuussparraus_esimiehet_Hollola_kevät 2021.pdf

Yhteyshenkilöt

Tuula Nurminen
tuula.nurminen(ät)hollola.fi
Erityisasiantuntija
Hollolan kunta
Tuula Nurminen
tuula.nurminen(ät)hollola.fi
Erityisasiantuntija
Hollolan kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta