21.8.2020
Varkauden kaupunki, Varkaus

Poikkeusoloissa järjestetty esimiesten online-tuki verkossa

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Nopeasti alkanut, koronaepidemiasta johtunut poikkeuksellinen tilanne aiheutti esimiestyöhön uudenlaisia haasteita. Esimiehet joutuivat toimimaan poikkeuksellisen kovien paineiden alla, sillä erityisesti kriisin ollessa pahimmillaan esimiehen arvot, heikkoudet ja vahvuudet punnittiin. Johtamisen laatu korostui ja katseet suuntautuivat entistä useammin esimieheen. Myös työyhteisöt tarvitsivat normaalia enemmän esimiehen tukea.

Esimiesten toiveiden perusteella arkeen kaivattiin muun muassa vinkkejä työntekijöiden ja esimiesten omaan jaksamiseen, hyviä käytäntöjä ja tapoja perehdyttämiseen ja sparrausta erilaisten palvelussuhdeasioiden mutkikkaisiin kiemuroihin. Myös työterveyshuoltoyhteistyön, työsuojelun ja työturvallisuuden toteutuminen poikkeusoloissa kaipasi yhteistä pohtimista.


Ratkaisu
Kehitimme uudenlaisen, verkon välityksellä toteutettavan tavan tarjota tukea ja apua Varkauden kaupungin esimiehille poikkeuksellisessa ja kuormittavassa tilanteessa. Henkilöstöpalvelujen tiimi ideoi verkkotapaamiset ja niiden sisällön sekä kutsui mukaan yhteistyökumppaneita.

Online-tapaamiset järjestettiin Teamsin avulla. Mukaan tapaamisiin kutsuttiin asiantuntijoita ja yhteistyökumppaneita omasta organisaatiosta ja kaupunkiyhteisöstä. Myös ulkopuolisia yhteistyökumppaneita oli mukana. Ulkopuolista rahoitusta ei käytetty.

Teams-verkkotapaamisia järjestettiin viikoittain. Tapaamiset kestivät aiheesta riippuen tunnista puoleentoista tuntiin. Verkkotapaamisten sisältö ja aiheet vaihtelivat. Esimiehet eri toimialoilta kertoivat poikkeusolojen tunnelmia, pähkäilivät eteen tulleita pulmia ja jakoivat hyväksi todettuja käytäntöjä. Verkkotapaamisissa käsiteltiin muun muassa poikkeusolojen työterveyshuoltoyhteistyötä työterveyslääkärin kanssa ja Varkauden seurakunnan kirkkoherra oli mukana jakamassa kokemuksia esimiestyön haasteista poikkeusoloissa. Näissä verkkotapaamisissa keskusteltiin paljon myös esimiehen työssä jaksamisesta ja työstä palautumisesta.

Ulkopuolisen työnohjaaja-valmentajan luotsaamana pohdittiin, mitä kaikkea poikkeusolot meille opettavat ja opettivat: mitä on tehty hyvin ja oikein, missä on parannettavaa ja onko tarpeellista ja mahdollista muuttaa omaa toimintaa opitun pohjalta.

Poikkeusolojen viimeisessä verkkotapaamisessa kesälomien kynnyksellä esimiehille tarjottiin poikkitaiteellinen elämyslahja kiitokseksi haasteellisen kevään ansiokkaasta toiminnasta ja hyvästä esimiestyöstä. Yhteistyökumppanimme ilahduttivat meitä verkon välityksellä laulujen, runojen ja tarinoiden muodossa.
Tulokset
Esimiesten tapaamiset verkon välityksellä olivat saadun palautteen perusteella tarpeellisia. Verkkotapaamisessa esimiehillä oli mahdollisuus purkaa huolia, kysyä käytännön asioista tai vaan hengitellä yhdessä kollegoiden kanssa. Verkkotapaamisissa korostuivat vuorovaikutteisuus ja vertaistuki: toisten vinkit, onnistumiset ja epäonnistumiset voitiin ottaa opiksi. Esimiestuen tarve jatkuu myös poikkeusolojen jälkeen. Jatkossa hyödynnetään aivan varmasti myös verkkoyhteyksiä.
Liitteet
Kunteko.jpg

Yhteyshenkilöt

Kirsti Murtomäki
kirsti.murtomaki(ät)varkaus.fi
Työhyvinvointiasiantuntija
Varkauden kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta