1.2.2019
Kontiolahden kunta, Kontiolahti

Rakennusvalvonnan lupaprosessin ja arkiston sähköistäminen

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Sähköisiä palveluja halutaan yleisesti enemmän ja näin myös rakennusvalvontojen asiakaskunnan kohdalla. Sähköistämisellä on myös pitkällä aikavälillä katsottuna potentiaalia tehostaa toimintaa sisäistäkin näkökulmasta tarkasteltuna. Tästä syystä lupaprosessin sähköistämistä alettiin viemään eteenpäin.
Ratkaisu
Sähköisen luvanhaun Kontiolahden rakennusvalvonnassa otimme käyttöön vuoden 2018 aikana. Arkistointivelvoitteet edellyttävät myös sähköisen arkiston hankintaa, jotta prosessi saadaan täysin sähköistettyä. Vuoden 2019 alkupuolella olemme ottamassa sähköistä arkistoa käyttöön ja tämän myötä lupaprosessi saadaan täysin sähköiseksi.

Siirtyminen vanhasta käytännöstä uuteen ei ole mutkatonta, vaan asiaan kuuluu ohjelmistojen ja laitteistojen hankintaa, toimivuuden testaamista, käytäntöjen muuttamista, koulutuksia, uuden oppimista, asiakkaiden ohjeistusta ja muuta asiaan liittyvää. Yleisesti rakennusvalvonnan ja sen asiakkaiden on katsottava asiaa hieman uudesta näkökulmasta toimintaansa.
Tulokset
Sähköistäminen on tuonut mukanaan hyötyjä. Esimerkiksi mahdollisuus tarjota sähköistä palvelua asiakkaalle, tiedostojen nopeampi liikkuminen sähköisessä muodossa ja asiat on sähköisesti nopeammin saatavilla tarvittaessa.

Haasteina kuitenkin on etenkin näinkin alkuvaiheessa saada toimintatavat ja ohjelmistot sujuviksi rakennusvalvonnan työntekijöiden ja asiakkaiden näkökulmasta. Tämä tarkoittaa käytännössä mm. sähköisen palvelun kehittämistä esimerkiksi toimittajalle kehityspyyntöjä lähettämällä, sekä omien mahdollisuuksien mukaan tehdä palvelusta käyttäjäystävällinen.

Myös asiakkaiden ohjeistus palvelun käytössä on tärkeää.

Yhteyshenkilöt

Tapani Karhapää
tapani.karhapaa(ät)kontiolahti.fi
Lupavalmistelija
Kontiolahden kunta
Ulla Kettunen
ulla.kettunen(ät)kontiolahti.fi
Rakennustarkastaja
Kontiolahden kunta

Tapani Karhapää
tapani.karhapaa(ät)kontiolahti.fi
Lupavalmistelija
Kontiolahden kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta