4.5.2018
Hämeenlinnan Neuvola, Hämeenlinna

Raskaudenaikaisen tupakoinnin vähentäminen

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Raskaudenaikainen tupakointi on tasaisesti laskenut muissa Pohjoismaissa viime vuosikymmeninä, mutta pysynyt meillä ennallaan. Suomessa lähes joka kuudes raskaana oleva tupakoi. Tämä aiheuttaa terveyshaittoja tuhansille raskauksille ja lapsille vuosittain. Neuvolassa on asiasta tiedetty ja puhuttu vuosia, tuloksetta. Tarvetta muutokselle siis oli!

Hämeenlinnassa otettiin häkämittarit käyttöön osana äitisyneuvolatoimintaa keväällä 2017 kaikille odottajille alku- ja keskiraskauden käynneillä sekä synnytyksen jälkitarkastuksessa. Emme kuitenkaan halunneet vain heristellä sormea sauhuttelijoille vaan pohtia, kuinka voisimme parhaiten auttaa heitä irti tupakasta.

Kehittämistehtävän tavoite oli vähentää raskaudenaikaista tupakointia Hämeenlinnassa ja lisätä hämeenlinnalaisten tietoisuutta raskaudenaikaisen tupakoinnin haitoista sekä vaikuttaa ihmisten asenteisiin raskaudenaikaista tupakontia kohtaan.

Ratkaisu
Maaliskuussa 2017 järjestimme pajan, jossa halusimme pohtia mitä mahdollisuuksia neuvolalla on vaikuttaa raskaudenaikaisen tupakoinnin vähenemiseen ja asukkaiden asenteisiin raskaudenaikaista tupakointia kohtaan. Mahdollisimman laajan näkemyksen saamiseksi kutsuimme pajaan neuvolan ja terveysaseman terveydenhoitajia ja lääkäreitä, tupakasta vieroittumiseen perehtyneitä sairaanhoitajia, äitiysneuvolan asiakkaita, Terveys- ja Lasten ja nuorten palveluiden johtua, median edustajia ja häkämittaritoimittajan.

Pajan tuotoksena oli tupakoivalle perheelle esiteltävä palvelutarjotin, josta perhe voi valita heille parhaiten sopivan tupakoinnin lopettamisen tukikeinon (asiantuntijaterveydenhoitaja, nettimateriaali, ryhmät, kirjallinen materiaali, nikotiinikorvaustuotteet). Palvelutarjottimen ympärille rakennettiin hoitopolku käytäntöjen yhdenmukaistamiseksi. Hoitopolku antaa terveydenhoitajalle työkaluja asian puheeksi ottamiseen, liittää häkämittarit toiminnan tueksi ja ohjaa tilastoinnissa.
Pajassa neuvolan henkilökunta sai koulutusta raskaudenaikaisen tupakoinnin puheeksi ottamiseen, häkämittareiden käyttöön ja nikotiinikorvaustuotteiden käytön ohjaukseen. Hoitopolku, palvelutarjotin ja uusi tilastointikäytäntö päätettiin ottaa käyttöön välittömästi pajan jälkeen.

Tähän asti kehittämistyö oli tehty omin voimin. Halusimme kuitenkin tarjota äitiysneuvolan asiakkaillemme myös porkkanan, taloudellisen kannustimen, koska tutkimusten mukaan sillä on merkitystä tupakoinnin lopettamisessa. Tämän vuoksi pyysimme ja iloksemme saimme mukaan Hämeenlinnan Yrittäjät. Yhdesä heidän ja kaupungin viestintätoimiston huippuammattilaisten kanssa loimme Savuttomat Vauvat -kampanjan.

Kampanjassa kaikki keskiraskaudessa tupakoimattomat odottajat saavat alennuksia ja tuotelahjoja hämeenlinnalaisilta yrityksiltä. Yritysten ovissa on kampanjan tarra, joten kampanja näkyy katukuvassa kaikille hämeenlinnalaisille ja aiheuttaa keskustelua kahvityödissä työpaikoilla. Kampanjan Facebook-sivuilla jaetaan raskaudenaikaisen tupakoinnin lopettamisessa onnistuneiden kokemuksia ja vinkkejä, positiivisessa hengessä tietoa savuttomuudesta sekä kannustusviestejä ja -videoita hämeenlinnalaisilta. Facebook-sivujen kautta savuttomuuteen pyrkivät saavat myönteistä tukea ja kokemuksen siitä, että hämeenlinnalaiset kannustavat heitä heidän tavoitellessaan savuttomuutta. Kampanjamateriaalia on jaettu laajasti neuvolan yhteistyökumppaneille, ja kampanjalla on hyvä näkyvyys niissä tiloissa, joissa nuoret ja perheet liikkuvat. Kampanjalle on perustettu Hämeenlinnan kaupungin www-sivuille oma Savuttomat vauvat -sivusto, jossa on tietoa kampanjasta ja raskaudenaikaisesta tupakoinnista.
Tulokset
Kampanjamme saaman mediahuomion ansiosta yleinen tietämys raskaudenaikaisen tupakoinnin haitoista on lisääntynyt. Terveydenhoitajat ovat ottaneet upeasti häkämittarit ja hoitopolun käyttöön ja kokeneet niiden helpottaneen tupakoinnin puheeksi ottamista. Ja mikä hienointa - raskaudenaikainen tupakonti vaikuttaa kääntyneen laskuun Hämeenlinnassa. Jo yhdenkin tupakansavulta säästyneen sikiön aiheuttamat elinaikaiset säästöt ovat huomattavasti suuremmat kuin kehittämistyöhön käytetyt rahat. Ja meillä Hämeenlinnassa näitä Savuttomia Vauvoja on nyt paljon!

Järjestimme 1.2.2018 Valtakunnallisen Savuttomat Vauvat- seminaaripäivän Erkki Poikosen säätiön apurahan turvin Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Siellä jaoimme oppejamme aiheesta 17 eri kunnasta tulleille osallistujille, luennon, ohjatun torin, paneelikeskustelun ja ryhmätöiden keinoin. Saimme ylistävää palautetta.

Savuttomat Vauvat-kampanja jatkuu. Olimme alussa sopineet kampanjalle päättymispäivän, mutta se on Hämeenlinnan Yrittäjien toiveesta peruutettu. Olemme kaikki kokeneet yhteistyön innostavana ja hedelmällisenä.

Seuraavaksi Savuttomat Vauvat suuntaa Elomessuille, jossa jaamme tietoutta, kannustamme savuttomuuteen, puhallutamme häkämittareilla ja keräämme tsemppiviestejä Facebook-sivuillamme jaettavaksi.
Pian olemme keränneet tarpeeksi tilastodataa tupakoinnin vähenemisestä ja tulemme ottamaan siitä ilon irti mediassa, jotta asia saa taas lisää positiivista julkisuutta. Katse on myös käännetty kohti neuvola- ja kouluikäisten tupakoivia vanhempia sekä opiskelijoita. Meistä kuullaan vielä.. :)

Savuttomat vauvat Facebookissa: https://bit.ly/2KBo7l5

Yhteyshenkilöt

Anu Mähönen
anu.mahonen(ät)hameenlinna.fi
Neuvolatoiminnan vastuulääkäri
Hämeenlinnan kaupunki

Tiina Nikkanen
tiina.nikkanen(ät)hameenlinna.fi
Terveydenhoitaja
Perhe- ja Sosiaalipalvelut
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat