14.10.2022
Limingan kunta, ruokapalvelut, Liminka

Ruokalistavideo esittelee seuraavan viikon ruokalistan

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Koulujen ja esiopetuksen ruokalistat kiinnostavat sekä lapsia että vanhempia. Ruokalistojen löytäminen kunnan sivuilta ja sosiaalisesta mediasta on ollut haastavaa. Ratkaisuksi keksittiin QR-koodi, joka ohjaa katsojan automaattisesti kulloisenkin viikon ruokalistaan. Koodilla varustettuja julisteita löytyy koulujen ja esiopetusyksiköiden tiloista.

Mitä tällä viikolla syödään -teko palkittiin viime vuoden Kuntatyö2030 gaalassa. Kuitenkin alkuinnostuksen jälkeen pelkkä QR-koodin käyttö ei riittänyt houkuttimeksi avata ruokalistaa ja tutustua mitä ruokalassa tarjoillaan. Jotain uutta ja houkuttelevaa oli aika keksiä, sillä halusimme edelleen tarjota tietoa ja infoa tarjottavasta ruoasta, ja välillä myös muuta ruokailuun liittyvää informatiivistä sisältöä.
Ratkaisu
Ideoita kiinnostavuuden nostoon palloteltiin ja aluksi vitsinä heitetty "se ruokalista pitäisi jonku siellä lukea" -heitto otti lopulta niin tuulta alleen että lähdettiin kokeilemaan videoita, joissa tulevan viikon ruokalista esitellään. Toteutus videoiden teossa on hyvin selkeä sillä tallennus tehdään puhelimella, jonka jälkeen video käsitellaan Canva -suunnitteluohjelmalla ja tuotos ladataan kunnan Youtube -tilille.

Aluksi ruokalistavideoilla keittiön työntekijät esittelivät tulevan viikon listaa, jolloin ohessa saatiin myös tekijöitä esiteltyä ruokailijoille. Pian haluttiin saada myös asiakkaiden ääntä kuuluville ja videoita alettiin toteuttamaan myös yhdessä päiväkotien ja koululuokkien kanssa. Lasten ja nuorten videoilla olemma päässeet nauttimaan hyvin monenlaisista toteutuksissa, ruokalistaa on räpätty, esitetty kuvina, sekä myös ihan tavallisesti luettu. (liitteenä muutamia erilaisia esimerkkejä). Yhden uuden videon saimme myös vanhustenhoitoyksikkö Joutsenkodista, jossa ikäihminen esittelee viikon ruokalistan. Näillä videoilla pääsemme näkemään miten monessa eri paikassa ruokapalveluiden valmistamaa ruokaa nautitaan viikon aikana.

Video julkaistaan QR-koodin takana ja mainoksia löytyy eri yksiköiden linjastolta ja koululuokista. Lisäksi video julkaistaan perjantai iltapäivisin myös Limingan kunnan Facebook -tilillä. Useissa päivähoidon yksiköissä uusi viikko alkaakin viikon ruokalistavideon katsomisella.

Ruokalistavideot toteutetaan omana työnä, eikä varsinaisia kustannuksia synny.
Tulokset
Ruokalistavideoiden katsojaluvut ovat nousseet tasaisesti ja uutta videota osataan jo odottaa, videon avausmäärä on yleensä 200-400 välillä. Videot ovat saaneet positiivista palautetta varsinkin varhaiskasvatuksen työntekijöiltä ja perheiltä.

Kokeiluna olemme julkaisseet myös ruokahävikin vähentämiseen ohjaavan videon ja videon, jossa keittiön esimiehet lähettävät terveisiä keittiöltä ja pyytävät lapsilta palautetta ruoasta.

Innostuneen alun jälkeen kehittämistyö jatkuu aivan varmasti.
Linkit
https://youtu.be/mGo_jPA0SiM
https://youtu.be/Pg3Ztz7cHwI
https://youtu.be/FNFnBnyQyFk
https://www.youtube.com/watch?v=k5iHRayyrv4

Yhteyshenkilöt

Kaisa Salmu
kaisa.salmu(ät)liminka.fi
Hankeasiantuntija
Limingan kunta
Sami Tuohimaa
sami.tuohimaa(ät)liminka.fi
Liikelaitosjohtaja, ruoka-, puhtaus- ja kiinteistöpalvelut liikelaitos
Limingan kunta

Johanna Sarajärvi
johanna.sarajärvi(ät)liminka.fi
Ravitsemistyönjohtaja
Limingan kunta
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta