6.10.2023
Limingan kunta / Elinkeinopalvelut, Liminka

Senioriasuntotilanteen kartoitus ja kehittämisilta

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Kunta on rakenteeltaan hyvin omakoti- ja rivitalovaltainen ja kerrostalo-tyyppisiä asuntoja on vain vähän. Kuntalaisten ikääntyessä keskustan alueella tarvitaan asumismuotoa, jossa on helpompi ja kevyempi asua kuin omakotitalossa tai rivitalossa ja jossa palvelut ovat lähellä ja helposti saavutettavia. Kunta on lähestynyt erilaisia rakennusyhtiöitä, jotta kerrostalohankkeita saataisiin kuntaan liikkeelle.

Markkinatilanne on kuitenkin hieman haastava tällä hetkellä. Samaan aikaan kunnassa on jono nimenomaan keskustan pieniin asuntoihin ja hyvinvointialue on ilmoittanut, että kotona asutaan pidempään kuin aiemmin.

Koska kunnalle on tärkeää nyt ymmärtää asuntojonon lisäksi millainen kysyntä seniori-, yhteisölliselle ja kerrostaloasumiselle, tuli ajatus pitää erillinen osallisuustilaisuus tästä aiheesta. Kunnalle on tärkeää, että kuntalaiset voivat edelleen ikääntyessäänkin asua kunnassa, eikä asuntotilanteen takia ole pakko muuttaa toiselle paikkakunnalle. Tästä syystä kunnan taholta on rakennettu uudenlainen asumisen visio kirkonkylän keskustaan, johon kaivattaisiin nyt tietoa, että onko visio oikean suuntainen.
Ratkaisu
Osallisuustilaisuudelle katsottiin sopiva ajankohta ja innovoitiin miten saadaan oikea kohderyhmä paikalle. Vanhusneuvostoa, eläkeläisyhdistystä ja muita kolmannen sektorin toimijoita kontaktoitiin ja lisäksi käytettiin olemassa olevia kontakteja, että saadaan yhteys niihin tahoihin, jotka voivat aiheeseen ottaa kantaa. Tämän jälkeen kohderyhmälle lähetettiin kutsu osallisuustilaisuuteen ja heitä pyydettiin ilmoittautumaan, jotta tiedetään kuinka paljon väkeä on tulossa paikalle.

Ilmoittautuminen on vielä avoinna, mutta tällä hetkellä tilaisuuteen on ilmoittautunut 16 henkeä. Lisäksi iso osa ilmoittautuneista on (pyytämättä) ilmoittanut mitä tahoa edustaa tilaisuudessa.

Tarkoitus on tilaisuudessa käydä yleinen taustatilanne läpi (jonot, visio, keskustan kaavamuutos), jonka jälkeen osallistujille on suunniteltu työpajatyyppinen vaihe, jossa osallistujilta pyritään saamaan vastauksia, ideoita ja mielipiteitä aiheeseen liittyen. Osallisuustilaisuuden pohjalta osataan jatkossa käydä keskusteluja eri tahojen (mm. investorit, kunnan omat päätöksentekoelimet, jne.) kanssa sen paremmin ja sen pohjalta mikä on faktuaalinen tilanne.
Tulokset
Lopputulos jää vielä nähtäväksi, mutta odotukset ovat korkealla! :)

Yhteyshenkilöt

Teemu Haapala
teemu.haapala(ät)liminka.fi
Elinvoimajohtaja
Limingan kunta / Elinvoimapalvelut
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Vain johto
ja esihenkilöt

Toimialat

Toiminnot

Teemat