17.10.2023
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sote, Pohjois-Karjalan keskussairaala, Naistenkeskus,
Joensuu
Sosiaalisen median tili @synnytajoensuussa Instagramissa
Tykätty
6
kertaa.
Palkittu
Valmis
Tarve ja tavoitteet
Idea syntyi siitä, että halusimme tarjota alueemme raskaana oleville, synnyttäneille ja naistentautien asiakkaille ajantasaista ja helposti saatavilla olevaa tietoa. Taustalla oli merkittävä yleinen terveyden ja sairauden mediallistuminen - media vaikuttaa yhä enemmän terveydenhuollon organisaatioiden käytäntöihin. Kohderyhmämme liikkuu paljon sosiaalisen median kanavilla etsien tietoa, joten halusimme vastata tähän tarjoamalla oikeaa, ajantasaista ja näyttöön perustuvaa tietoa. Samalla kuitenkin halusimme osaltamme vaikuttaa koko Suomea koskettavaan ongelmaan eli syntyvyyden alenemiseen.
Olemme halunneet luoda ihmisille positiivista mielikuvaa lapsen saamisesta, vauvaperheenä olemisesta, raskaudesta ja synnytyksestä. Mediassa viime vuosina esille nousseet synnytysväkivalta ja synnytyspelko, kätilöresurssit ja synnytysten turvallinen hoitaminen ovat aiheuttaneet perhettä suunnittelevissa henkilöissä epävarmuuden tunteita, joten haluamme oman sosiaalisen median kanavan kautta tuoda positiivista näkökulmaa suomalaiseen synnytyskulttuuriin.
Haluamme myös sosiaalisen median kautta välittää myönteistä työnantajakuvaa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueesta, esimerkiksi kätilöopiskelijoiden hakeutumiseen harjoitteluihin Pohjois-Karjalaan, sillä kätilökoulutusta ei järjestetä alueen ammattikorkeakoulussa. Pyrimme näin turvaamaan paremmin kätilöresurssia eli rekrytoimaan henkilökuntaa esimerkiksi opiskelijoiden kautta.
Tavoitteenamme oli saada vuodessa tuhat seuraajaa sekä koko ajan kasvattaa tilin näkyvyyttä sekä seuraajamäärää. Tilin ensimmäinen päivitys tehtiin 17.1.2022 ja tänään 13.10.2023 seuraajia on 2 653. Tilin parhaiten menestynyt päivitys on tavoittanut 496 429 käyttäjää, tykkäämisiä oli 22 299 ja kommentteja 125!
Ratkaisu
Instagram-tilin näkyvyyden saavuttamiseksi olemme tehneet erinäisistä aihealueista yhteensä 245 julkaisua. Olemme suunnitelmallisesti miettineet, mistä milloinkin teemme päivityksiä sekä osittain myös tehneet spontaaneja päivityksiä. Merkittävässä roolissa on ollut myös asiakkaiden osallistaminen sosiaaliseen mediaan. Olemme saaneet julkaista upeita ja ihania kuvia asiakkaistamme esimerkiksi vastasyntyneistä vauvoista ja vanhemmista.
Olemme myös osallistaneet seuraajia erilaisten kyselyjen kautta, jolloin mekin ammattilaisina olemme saaneet arvokasta tietoa hyödynnettäväksi palvelujen kehittämiseksi yhä asiakaslähtöisimmiksi.
Sosiaalisen median kanavamme on lisännyt myös moniammattillista kommunikointia koko Naistenkeskuksen välillä.
Kehittämisen kustannukset ovat erittäin pienet, joten tämä on ollut myös erittäin kustannustehokas tapa organisaatiolle. Instagramin vastuuhenkilöt ovat somettaneet muun työn lomassa sekä osittain myös vapaa-ajallaan, koska se on ollut erittäin mielekästä. Kustannuksia on syntynyt vain alkuun hyvin pienellä summalla markkinointiin.
Tulokset
Olemme saaneet positiivista tunnettavuutta ja näkyvyyttä Pohjois-Karjalassa ja muuallakin Suomessa. Kätilöopiskelijoita on hakeutunut sairaalaamme harjoitteluun tutustuttuaan Instagram-tilimme kautta työyksikköömme. Myös paikallinen sanomalehti Karjalainen on tehnyt lehtiartikkeleita koskien vauvaperheitä. Kaikki tämä on osaltaan vaikuttanut positiivisesti synnytys- ja vauvaperhekulttuuriin.
Myös alueemme Serikeskus (seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö) toimii Naistenkeskuksessa ja yksiköstä tiedottaminen on myös ollut tärkeässä roolissa sosiaalisessa mediassa.
Kaiken kaikkiaan synnytajoensuussa- Instagram tili on vaikuttanut positiivisesti Pohjois-Karjalan näkyvyyteen ja tunnettavuuteen. Perheitä myös muualta päin Suomea on tullut meidän sairaalaan synnyttämään.
Asiakkaille Instagram-tili on toiminut matalan kynnyksen alustana moniin yhteydenottoihin, jolloin olemme osanneet vastata kysymyksiin joko suoraan tai pyytäneet asiakasta ottamaan yhteyttä oikeaan paikkaan.
Sosiaalisen median ja sen näkyvyyden sekä vaikuttavuuden edistämistä jatketaan yhä edelleen, koska uskomme sen olevan välttämätöntä nykyisille sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioille sekä tarjoavan vuorovaikutteisen tavan viestiä asiakkaiden kanssa.
Linkit
https://www.instagram.com/synnytajoensuussa/?hl=fiYhteyshenkilöt
Sanna Vesitie, apulaisosastonhoitaja, Naistenkeskus, Siun sote
sanna.vesitie(ät)siunsote.fi
apulaisosastonhoitaja
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sote
sanna.vesitie(ät)siunsote.fi
apulaisosastonhoitaja
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sote
Tiina Hartikainen
tiina.m.hartikainen(ät)siunsote.fi
osastonhoitaja
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sote
tiina.m.hartikainen(ät)siunsote.fi
osastonhoitaja
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sote
Anna-Lotta Mikkonen
anna-lotta.mikkonen(ät)siunsote.fi
kätilö
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sote
anna-lotta.mikkonen(ät)siunsote.fi
kätilö
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sote
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät
palvelujen käyttäjät
Toimialat
Toiminnot
Teemat
Henkilöstön osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet Luottamuksen vahvistaminen Monimuotoisuus ja yhdenvertaisuus Palvelujen laatu ja asiakaslähtöisyys Palvelujen vaikuttavuuden parantaminen Rekrytoinnin kehittäminen Sosiaaliset innovaatiot Työn imu ja innostus Työnantajamielikuvan kehittäminen Työntekijäkokemuksen kehittäminen Uuden teknologian hyödyntäminen ja digitalisaatio Viestinnän kehittäminen Yhteistyö ja vuorovaikutus organisaation sisällä