10.10.2022
Liminka, Aapin päiväkoti, Liminka

Uusi ja jännittävä päiväkotipäivä

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Retket ovat lasten mieleen, ja luonnollisesti ne ovat myös paljon lasten puheissa. Päiväkotipäivän aikana toki käydään paljon metsäretkillä, mutta usein kuulee lasten suusta, että retki päättyy liian pian, kun joudumme lähtemään takaisin päiväkodille syömään ja levolle.

Laadukas varhaiskasvatus ei ole myöskään sidottu päiväkodin seinien sisäpuolelle.

Ratkaisu
lasten toiveista ja tarpeista on syntynyt idea koko päivän retkestä Liminganlahden luontokeskukselle. Siirsimme kahden varhaiskasvatusryhmän toiminnan yhdeksi päiväksi luontokeskuksen tiloihin. Luontokeskus on noin seitsemän kilometrin päässä Aapin päiväkodilta. Aamuvuoro meni luontokeskukselle varttia aikaisemmin, kuin normaalisti eli klo 6.15, ja tällä halusimme hieman kompensoida vanhemmille mahdollisesti pidempää matkaa.
Kaikki vanhemmat olivat valmiita kuskaamaan lapsensa retkelle ja hakemaan sieltä. Mahtavaa yhteistyötä!

Varhaiskasvatuksen tukipalvelut lähti kivasti mahdollistamaan retkipäivää, sillä meille kuljetettiin retkelle erikseen ruuat. Aamulla söimme puuron, luonaaksi keittiöllä oli meidän pyytämä laatikkoruoka, jotta se olisi helppo ulkona syödä. Välipalaksi paistoimme makkaraa ja muurikkalättyjä. Tämä oli monelle lapselle ensimmäinen kerta, kun pääsivät herkutteleman muurikkalätyillä.

Lapsia pyydettiin pakkaamaan mukaan mm. makuupussit ja makuualustat. Ja tämä se vasta olikin parasta lasten mielestä; saimme nukkua päikkärit makuupusseissa. Tämä oli monelle lapselle ensimmäinen kerta makuupussissa ja on hieno tunne kasvattajana, kun saamme mahdollistaa lapsille uusia kokemuksia, jotka jäävät lasten mieleen varmasti pitkäksi aikaa.

Retken ansioista pystyimme tarjoamaan lapsille erilaisia ja täysin uusia luontokokemuksia. Tässä meillä oli apuna metsähallituksen työntekijä. Hän piti meille luontokeskuksen näyttelyssä ohjatun leikin, jonka avulla tutustuimme merihanhien muuttomatkaan lämpimästä maasta Liminganlahdelle. Meille näytettiin auditoriossa myös video ötököistä, ja lapsen oppivat sen avulla ymmärtämään, kuinka myös sillä kaikein pienimmällä ötökällä on tarkoitus. Kävimme tutustumassa lintutorniin, jossa pääsimme näkemään ja kuulemaan valtavia määriä lintuja.

Retki antoi lapsille mahdollisuuden tutustua lähialueen merkittävään luontokohteeseen ja lisäsi lasten tietoisuutta oman asuinkuntansa erilaisista kohteista, jossa voi sitten retkeillä vaikka perheen kanssa.

Jälkikäteen palautetta retkestä pyydettiin sekä lapsilta että vanhemmilta. Palaute oli pelkästään positiivista. Lapset halusivat siirtää koko päiväkodin luontokeskukselle ja vanhemmat pyysivät vastaavaa retkipäivää myös keväälle. Positiivista palautetta saimme myös luontokeskuksen (metsähallituksen) työntekijöiltä, jotka arvostivat juurikin sitä, että teemme lähialueen retkipaikkoja lapsille tutuiksi ja annamme lapsille mahdollisuuden erilaisiin luontokokemuksiin.
Tulokset
Tämä oli toinen kerta, kun teimme syysretken luontokeskukselle. Vanhempien sekä lasten toiveesta uusi retki keväälle on suunnitteilla. Retkestä ovat innostuneet myös päiväkodin muut ryhmät ja on mukavaa, kun ideaa lähtee kehittämään muutkin ryhmät.

Päivä vaatii työntekijöiltä enemmän kuin normaali työpäivä päiväkodin omissa tiloissa, mutta lasten ja vanhempien ilo antaa sen parhaimman palautteen. Lisäksi erilainen työpäivä oli myös mukava vaihtelu työntekijöille.


Yhteyshenkilöt

Krista Isokoski
krista.isokoski(ät)liminka.fi
varhaiskasvatuksen opettaja
Aapin päiväkoti
Outi Leinonen
outi.leinonen(ät)liminka.fi
päiväkodin johtaja
Aapin päiväkoti

Annukka Luhasto
annukka.luhasto(ät)liminka.fi
varhaiskasvatuksen opettaja
Aapin päiväkoti
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta