18.10.2023
Tuusulan kunta/sivistys/Ruokapalvelut,
Tuusula
Vastuullinen pop-up ravintolapäivä
Tykätty
2
kertaa.
Valmis
Tarve ja tavoitteet
Tuusulan kunnan ruokapalveluissa kehiteltiin vuoden 2021 aikana uusi Vastuullinen pop-up ravintolakonsepti. Vastuullinen pop-up ravintolakonsepti on tulos ruokapalveluiden osallistumisesta Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmaan. Ideana on kiertää jokaisella koululla vuorotellen vuosien 2022-2023 aikana. Konseptia kehitellään edelleen matkan varrella. Aihealueena ruokailun vastuullisuus tuntuu olevan vielä melko vieras, joten laadukkaalle ja helposti ymmärrettävälle viestintämateriaalille on kysyntää. Vastuullinen pop-up ravintola pyrkii tuottamaan elämyksiä ruokatuotteen ja tiedon muodossa.
Ratkaisu
Vastuullisen pop-up ravintolan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ruoan vastuullisuudesta. Teemapäivän aikana tuodaan esille vastuullisuuden eri puolia helposti ymmärrettävällä tavalla. Tarkoitus ei ole lisätä ilmastotuskaa, vaan kannustaa pohtimaan oman toiminnan ja valintojen vaikutuksia ympäristöön, muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Esillä on tietoa oman koulun hävikin määrästä, eri ruokavaihtoehtojen hiilijalanjäljistä ja lisäksi keskustellaan yleisesti vastuullisuusteemoista. Materiaaleista voi esimerkiksi vertailla, minkälainen ero on yhden naudanlihahampurilaisen ja yhden kasvishampurilaisen aiheuttamalla hiilijalanjäljellä. Suurin yksittäinen teko ruokailun ilmastovaikutuksien vähentämisessä onkin lihansyönnin vähentäminen ja kasvisruokailun suosiminen. Teemaan tutustumisen yhteydessä jokainen oppilas voi halutessaan kirjoittaa omia ajatuksiaan vastuullisuuteen liittyen vastuullisuuspuun lehdille.
Päivän aikana nautitaan kasvishampurilaisia, joihin pystyy valitsemaan itse kasvispihvin kahdesta vaihtoehdosta, ja tuunaamaan hampurilaisen omien mieltymysten mukaan erilaisilla kastikkeilla ja muilla täytteillä.
Pop-up ravintolapäivän kustannukset sisältyivät koululounaaseen.
Tulokset
Vastuullisuus on paljon muutakin kuin ilmastovaikutuksia. Vastuullisuuteen liittyvät sosiaalinen vastuullisuus, taloudellinen vastuullisuus, ekologinen vastuullisuus sekä kulttuurinen vastuullisuus. Ruokapalveluissa vastuullisuuden osa-alueita tarkasteltiin esimerkiksi hankintojen, ruokavalintojen, ravitsemuksen tai hävikin hallinnan osalta. Kokemuksena on havaittu, että joskus eri vastuullisuuskriteerit voivat myös olla ristiriidassa keskenään. Esimerkiksi se, että suositaan ulkomaisia tuotteita voi olla talouden näkökulmasta vastuullista, mutta se ei tee tuotteesta vastuullisesti tuotettua. Yksi erittäin tärkeä kriteeri ruokapalveluiden raaka-ainevalinnoissa on ravitsemuksellinen laatu, mikä saattaa aiheuttaa ristiriitoja esimerkiksi taloudellisen vastuullisuuden osalta. Tuusulassa tahtotilana on suosia kotimaisia tuotteita, mikä myös osaltaan haastaa taloudellisen vastuullisuuden näkökulmaa. Pop-up ravintolapäivä sai myönteisen vastaanoton oppilailta ja lisää vastaavia päiviä pyydettiin. Pop-up ravintolapäiväkonseptia kehitettään jatkuvasti lisäämään oppilaiden tietoisuutta vastuullisuudesta.
Yhteyshenkilöt
Kirsi Hanski
kirsi.hanski(ät)tuusula.fi
Ruokapalvelupäällikkö
Tuusulan kunta/Ruokapalvelut
kirsi.hanski(ät)tuusula.fi
Ruokapalvelupäällikkö
Tuusulan kunta/Ruokapalvelut
Heli Hakulinen
heli.hakulinen(ät)tuusula.fi
Alue-esimies
Tuusulan kunta/Ruokapalvelut
heli.hakulinen(ät)tuusula.fi
Alue-esimies
Tuusulan kunta/Ruokapalvelut
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät
palvelujen käyttäjät