24.9.2021
Vantaan kaupunki, Vantaa

Virtuaalipäivätoiminta vammaisille

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Vantaan kaupungin Malminiityn toimintakeskus tarjoaa päivätoimintaa kehitysvammaisten erityishuollon piiriin kuuluville henkilöille sekä vammaispalvelulain mukaisen päivätoiminnan ryhmiä. Virtuaalipäivätoimintaa alettiin Vantaan kaupungin toimintakeskuksissa kehittämään, kun koronaviruksen vuoksi toimintakeskukset jouduttiin osittain sulkemaan viruksen leviämisen estämiseksi.

Tavoitteena oli tarjota mahdollisuus päivätoimintaan, johon asiakkaat voivat halutessaan osallistua etänä esimerkiksi omista kodeistaan. Muina tavoitteina on asiakkaiden sosiaalisten kontaktien lisääminen, asiakkaan mahdollisuus osallistua mielekkääseen toimintaan sekä asiakkaan digiosallisuuden ja -osaamisen lisääminen osana digiyhteisöä.
Ratkaisu
Virtuaalipäivätoiminnan työstäminen aloitettiin Malminiityn toimintakeskuksessa joulukuussa 2020. Alkuun tehtiin laitetestauksia ja ideoitiin, millaista etänä toteutettava päivätoiminta voisi olla. Virtuaalipäivätoiminnasta kiinnostuneilta asiakkailta pyydettiin kirjalliset suostumukset virtuaalipäivätoimintaan osallistumiseen ja siihen, että heidän nimensä ja mahdollisesti myös heidän videokuvansa ja äänensä kuuluu/näkyy muille osallistujille.

Virtuaalipäivätoimintaa alettiin tarjoamaan asiakkaille Malminiityn toimintakeskuksessa joulukuun 2020 lopusta alkaen ja ensimmäiset osallistujat saatiin mukaan tammikuussa 2021. Alkuun toiminta oli sekä ohjaajille että asiakkaille uuden opettelemista.

Asiakkaat olivat vahvasti läsnä toiminnan kehittämisessä; heiltä pyydettiin alusta asti palautetta, kehittämis- ja toimintaehdotuksia jokaisessa tuokiossa. Toivottuja ja erityisen tykättyjä toimintoja ovat erilaiset musiikkituokiot, luontoaiheiset tuokiot, jumpat ja runo- sekä tarinapajat. Vammaispalvelulain mukaisessa virtuaalitoiminnassa suosiossa ovat internetin tietovisat, sanaristikot ja hirsipuu. Jokaisessa tuokiossa myös keskustellaan ja vaihdetaan kuulumisia.

Yhteistyötä tehtiin ja ideoita sekä fiiliksiä vaihdettiin muiden Vantaan kaupungin toimintakeskusten kanssa. Ohjaajat osallistuivat aiheen tiimoilta työryhmiin ja koulutuksiin. Johto ja lähiesimies olivat kannustavia ja he olivat mukana kehittämisprosessissa.
Tulokset
Virtuaalipäivätoiminnasta on saatu valtavan paljon positiivista palautetta asiakkailta, asiakkaiden omaisilta ja asiakkaiden asumispalvelujen sekä toimintakeskuksen työntekijöiltä. Osa asiakkaista on kertonut, että virtuaalipäivätoiminnasta on tullut heille tärkeää ja odottamisen arvoista.

Asiakkaat ovat muun muassa kertoneet, että virtuaalipäivätoiminta tuo vaihtelua arkeen, on mukavaa nähdä muita tietokoneen välityksellä ja jutella, virtuaalipäivätoiminta on hauskaa ja osa on kertonut, että heidän digitaitonsa ovat kohentuneet.

Virtuaalipäivätoiminta on jäänyt osaksi toimintakeskuksen arkea, kun asiakkaat ovat asteittain palanneet toimintakeskukseen koronasulun jälkeen. Monet asiakkaat haluavat osallistua virtuaalitoimintaan toimintakeskuksessa tapahtuvan päivätoiminnan rinnalla.

Yhteyshenkilöt

Anniina Luoma-aho
anniina.luoma-aho(ät)vantaa.fi
Toimintaohjaaja
Vantaan kaupunki
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Tulosta